EU na jesen ukida sankcije Rusiji?
Shuterstoock

„Sankcije su izazvale nestašicu energenata i skok cena u Evropi... Zato bi trebalo preispitati politiku sankcija, jer ako Brisel, Evropska unija promeni sankcionu politiku, nestašica energenata i visoke cene bi uskoro mogle da budu zaustavljene. Nisam optimista u tome, ali se revizija sankcija može očekivati na jesen, kada istekne polugodišnji rok“, rekao je on za televiziju „M1“.

Mencer nije isključio mogućnost da će „više ljudi videti stvarnost“ zbog odlazećeg leta.

„Kada je napolju 30 stepeni, dobro je pričati o snabdevanju gasom, ali kada nastupe hladne nedelje i meseci i morate da se grejete i upravljate privredom, štitite radna mesta, stvarnost zakuca na vrata svake zemlje Zapadne Evrope“, istakao je Mencer.

Istovremeno, on je uverio da će gasa u Mađarskoj sigurno biti, skladišta su popunjena 38 odsto u odnosu na potrošnju i postoje dovoljne rezerve gasa za 81 zimski dan.

Odgovarajući na pitanje novinara o izjavi nemačke šefice diplomatije Analene Berbok, koja je obećala da će biti uz Ukrajinu „koliko god bude potrebno“, bez obzira na mišljenje nemačkih birača, Mencer je napomenuo da je to unutrašnja stvar Nemačke i da nema pravo da to komentariše. Međutim, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, prema rečima državnog sekretara, „to nikada ne bi rekao, nikada ne bi rekao da ga ne zanima šta misle mađarski glasači o izuzetno važnoj odluci“.

Prethodno je mađarski premijer Viktor Orban izjavio da je Rusiji uvedeno 11.000 sankcija, ali da su one bile neuspešne, a inflacija i nestašica energenata izazvana njima mogu Evropu da bace na kolena. Prema njegovim rečima, Evropska unija treba da promeni sankcionu politiku, jer će u suprotnom situacija biti teška, Stari svet sam sebi poskupljuje život i komplikuje situaciju sopstvenoj industriji.

RAT U UKRAJINI ĆE SE ODUŽITI Bajden izneo crne prognoze - Alo.rs

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

Komentari (0)

Loading