HRVATSKA NA KOLENIMA Enormni skok cena struje i gasa, čekaju pomoć Evrope
EPA/OLIVIER HOSLET

Spominje se i pomoć od šest milijardi kuna, a kako je najavljivao poglavnik Andrej Plenković, njime bi trebali da budu obuhvaćeni i zadovoljni svi, od domaćinstava, javnih ustanova, gradova i opština do privrednika, piše "Poslovni dnevnik".

U detalje Plenković nije ulazio, ali iz nezvaničlnih najava moglo bi se očekivati da bi za razliku od prvog paketa, kojim je ukupno predviđena pomoć od pet milijardi kuna, ovaj put privredi trebalo da bude usmereno više državnog novca.

U prošlom paketu za mikro, male i srednje preduzetnike predviđena je bila samo jedna mera – 600 miliona kuna vaučera za gas. Ta im je opcija još na raspolaganju, jer fond još uvek nije podeljen.

Predstavnici privrede već tada su upozoravali da je potreban širi spektar mera, odnosno da one osim za gas omoguće i pomoć za ublažavanje troškova struje, te da uključe i velike kompanije, posebno one u industrijskoj proizvodnji, koje su veliki potrošači energije i kojima je bez podrške države teško amortizovati cenovne udare i ostati konkurentan.

Ni ovaj put, prema dostupnim informacijama, veliki preduzetnici neće se naći u paketu mera pomoći. Vlada za njih planira poseban program, koji će biti koordinisan na nvou Evropske unije.

O mogućim rešenjima redukcije rasta troškova za struju i gas većim potrošačima u privredi, konačnu reč će dati ministri energetike članica EU u idućim nedeljama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading