AMERIKANCI PODGREVAJU KRIZU Sprema se oružje za Tajvan, Kinezi čekaju!
EPA

- Američka administracija predsednika Džozefa Bajdena planira da zatraži od Kongresa SAD da odobri prodaju oružja Tajvanu u vrednosti od 1,1 milijardu dolara, uključujući 60 protivbrodskih raketa i 100 raketa vazduh-vazduh, izvestio je portal Politiko pozivajući se na obaveštene izvore.

Zelenski uputio poruku ruskoj vojsci: Ukrajina vraća svoje, idite kući! - Alo.rs


Politiko je prema tri izvora, koji su zahtevali anonimnost zbog osetljivosti ovog pitanja, naveo da bi fokus trebalo da bude na održavanju postojećih vojnih sistema Tajvana za ispunjavanje redovnih zadataka, umesto razvijanja novih sistema i sposobnosti koje bi verovatno rasplamsale već usijane tenzije sa Kinom, prenosi Rojters.

Američki zvaničnici ističu svoju stalnu podršku vladi u Tajpeju, a pojedine stavke u procesu odobravanja pomoći za Tajvan, mogle bi da budu objavljene u narednim nedeljama ili mesecima, navodi britanska agencija.


Peking je organizovao do sada nezabeležene vežbe na moru i vazduhu, oko ostrva koje smatra svojom teritorijom, u znak protesta zbog posete Tajpeju predsedavajuće američkog Predstavničkog doma, Nensi Pelosi, ovog meseca, podižući tenzije na najviši nivo u nekoliko decenija.

Tramp traži nove izbore u Americi - Alo.rs

Američki političari su u tri navrata posećivali Tajvan nakon posete Pelosi, a poslednja je bila senatorka iz Tenesija Marša Blekburn, koja se u petak sastala sa predsednicom Tajvana Cai Ing-ven, navodi Rojters.

Komentari (0)

Loading