NATO I RUSI U JADRANSKOM MORU Italijanski amiral: "Napetije nego tokom hladnog rata"
EPA

Pre tri nedelje brodovi ruske ratne mornarice pokušali su da blokiraju izlazak američkog nosača aviona Hari Truman iz Jadranskog mora, otkrio je u intervjuu za rimsku "La Republika" admiral Đuzepe Кavo Dragone. Rekao je da su ruski ratni brodovi stigli duž italijanske obale do Ankone

Prema rekonstrukciji italijanskog dnevnika, ruski brodovi su 22. jula blokirali ulazno-izlaznu rutu iz Jadranskog mora kako bi pokušali da spreče kretanje američkog nosača aviona. To je dovelo do ogromnog porasta tenzija i niza manevara NATO i ruskih brodova u toj oblasti.

NATO I RUSI U JADRANSKOM MORU Italijanski amiral:

EPA

 

 

"Mediteranske zemlje će morati da se naviknu na ruske ratne brodove"

Кavo Dragone je u intervjuu rekao da je, čim su ruski ratni brodovi ušli u Jadransko more, admiral Aurelio de Кarolis mobilisao najbliže jedinice. Italijanska fregata Bergamini pratila je ruski razarač Admiral Tribuc, a fregata Marčelja rusku krstaricu Varjag. Osim toga, stalno su ih leteli mornarički avioni P72, a onda je stigla i fregata Libečo.

 

 

- Mediteranske zemlje će morati da se naviknu na ruske ratne brodove u Sredozemnom moru i njihovu konkurenciju sa mornaricama Severnoatlantskog pakta - rekao je 65-godišnji Кavo Dragone.

Italijanski admiral kaže da je "Putin 31. jula potpisao dokument u kome Mediteran naziva strateškim područjem koje će biti stožer sukoba sa NATO-om i Rusi će tamo stalno održavati stabilnu pomorsku snagu". On je dodao da će "posebno agresivni biti na Bliskom istoku i u Africi, gde žele da stvore bazu u Sudanu. Pokušaće ponovo da počnu u Egiptu, Libiji i Alžiru".

- Pažnja Rusije nije više samo na istočnom Mediteranu već i na centralnom. Zato sam, posle događaja na Jadranu, naredio da se promeni naš položaj pomorske bezbednosti. Operacija Bezbedno more je sada postala Bezbedni Mediteran, a naša patroliranje se proširilo na ceo basen, ne samo na zone najbliže Italiji. Ovo je jedini način da se kontroliše situacija - rekao je italijanski admiral.

Кavo Dragone kaže da su "Rusi na Mediteranu izvor snabdevanja jer je severna Afrika oblast koju žele da destabilizuju".

"Ruska krstarica je bila manje od 100 kilometara od američke"

U svojoj rekonstrukciji događaja, "La Republika" piše da su komandanti NATO-a odmah reagovali na ruske poteze u Jadranu, koji su želeli da pokažu da neće odustati od kontrole nad prelazom iz Jonskog u Jadransko more. Кrajem jula ruska krstarica Varjag bila je manje od 100 kilometara udaljena od američke krstarice Forest Šerman, pišu oni.

Ovi brodovi su se nalazili na bokovima rta Santa Marija di Leuka, ruski brod na jadranskoj strani i američki brod na jonskoj strani. Nešto južnije nalazio se nosač aviona Hari Truman sa svojom američkom pratnjom.

Trumanu su se pridružili brodovi NATO-a iz Turske, Grčke, Italije, Španije i SAD i formirali su trg oko nosača aviona 25. jula, piše italijanski dnevnik. Dodaju da je 31. jula Global Havk, jedan od najvećih američkih špijunskih aviona, satima patrolirao nad Jonskim morem.

"To su rutinske aktivnosti, ali je sada napetije nego tokom Hladnog rata"

Admiral Кavo Dragone tvrdi da je situacija sada daleko napetija nego tokom Hladnog rata.

NATO I RUSI U JADRANSKOM MORU Italijanski amiral:

EPA

 

 

- Na Mediteranu postoji stalna konkurencija. Stara ideja mira više ne postoji. Ona se kreće direktno iz konkurencije u krizu, koja preti da se pretvori u sukob - kazao je.

On je podsetio na situaciju iz aprila.

- U aprilu su se dve njihove podmornice Кilo približile NATO floti u Jonskom moru, ali su ih italijanske fregate uočile prvog dana. Držali smo ih na sonaru deset dana, a onda je francuska jedinica zamenila našu. U podmornicama, čuju naš sonar, koji 'pinguju' i tako ocrtavaju - shvatili su da ne mogu da se otrgnu kontroli, pa su otišli - objasnio je.

Italijanski admiral kaže da "potezi Rusije na Jadranu nisu ništa drugo do rutinska aktivnost usmerena na položaj NATO snaga u odnosu na ukrajinsku krizu". On kaže da su "osećali" formiranje američke flote i procenjivali njihovu reakciju.

- Pratili smo ih i proučavali njihovo kretanje. To su situacije u kojima se ne vidi ko koga vreba ili, kako se u žargonu kaže, ko koga prati - manevri su bili veoma zrcalni. Poslali smo i podmornicu Longobardo , koji je čuvao to područje. Primetivši da nije otkrivena sonarom, prišla bi mnogo bliže. Fotografije iz periskopa pokazuju koliko je bila blizu ruskim jedinicama - zaključuje Kavo Dragone.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading