NUKLEARNI RAT BI UBIO PET MILIJARDI LJUDI! Najcrnji mogući scenario koji je veoma realan
Foto: Shutterstock

Studija koju je nakon desetogodišnjeg istraživanja objavila grupa naučnika s Univerziteta Ratgers u Nju Brunzviku, u američkoj saveznoj državi Nju Džersi, pokazala je da bi čak i najmanji nuklearni sukob, na primer između Pakistana i Indije, gurnuo svet u glad, a da bi totalni rat dve najveće svetske nuklearne supersile doveo do masovnog umiranja širom sveta.

Sami nuklearni udari bili bi još i najmanji problem. Procene koje s vremena na vreme rade obaveštajne službe najvećih sila pokazale su da bi od razmene nuklearnih projektila stradalo između nekoliko desetina do nekoliko stotina miliona ljudi, u zavisnosti od toga da li se računaju samo SAD i Rusija ili i druge zemlje koje bi neminovno učestovale u sukobu, kao i od toga koliko bi projektila bilo upotrebljeno. Studija Ratgersa otišla je korak dalje, pokazavši da najveća opasnost zapravo dolazi od posledica nuklearnog rata, odnosno nuklearne zime.

Ta pojava nastaje usled nuklearnih eksplozija koje bi visoko u atmosferu podigle prašinu i druge čestice kontaminirane radijacijom. Prašina bi obavila Zemljinu kuglu i sprečilo sunčevu svetlost da prodre do tla, što bi dovelo do uništenja poljoprivrede širom sveta, a najgore bi prošla severna hemisfera, na kojoj živi većina svetskog stanovništva. Uništenje useva uzrokovalo bi i desetkovanje stočnog fonda, pa bi, osim žitarica, svet ostao i bez mesa. Ako se tome dodaju ogromne poljoprivredne površine koje bi ostale neupotrebljive zbog kontaminacije radijacijom, svet bi sa sadašnjih 7,75 milijardi stanovnika, dosta brzo pao na jedva nešto više od dve milijarde.

S obzirom na to da svet već sada, ponajviše zahvaljujući prenaseljenosti i klimatskim promenama, ima velike probleme s proizvodnjom hrane, a koji su dodatno povećani ratom u Ukrajini, koja je pre početka sukoba bila jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica, jasno je da bi nuklearna kataklizma dovela do masovnog pomora kakav nije viđen u ljudskoj istoriji.

Hipotetički, ukoliko dođe do nuklearnog rata između Indije i Pakistana, u atmosferi bi se našlo između pet i 47 miliona tona čestica prašine. Ovo bi dovelo do pada proizvodnje hrane za najmanje sedam, a najviše 50 odsto na svetskom nivou. Pun sukob SAD i Rusije proizveo bi pak više od 150 miliona tona čestica. U tom slučaju globalna temperatura bi mogla da opadne za čak 16 stepeni Celzijusa, zbog čega bi svet ostao bez 90 odsto hrane.

Efekti bi mogli da traju duže od jedne decenije, koliko bi bilo potrebno da se nebo raščisti, zaključuje se u istraživanju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading