REALAN SCENARIO! AMERICI PRETE MEGAPOPLAVE  Naučnici upozoravaju na katastrofu neviđenih razmera
Foto: Shutterstock

Ta poplava bila bi jednako ili čak i više razorna od velike poplave 1862. godine, kada je kiša padala 30 dana bez prestanka

Sjedinjene Države se poslednjih godina suočavaju s nezapamćenim sušama, ali naučnici predviđaju da bi uskoro mogle da uslede i poplave kakve nisu viđene u istoriji.

Poslednjih nedelja Kalifornija se bori s ekstremnom sušom i požarima, ali naučnici sa Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA) predviđaju da ovoj američkoj saveznoj državi u bliskoj budućnosti sledi talas ogromnih padavina koje će dovesti do megapoplave. Klimatolozi u studiji naglašavaju da bi ta poplava bila jednako ili čak i više razorna od velike poplave 1862. godine, kada je kiša padala 30 dana bez prestanka. 

Kada bi se slična nepogoda desila danas, 10 miliona ljudi bilo bi raseljeno, veliki međudržavni putevi bili bi zatvoreni mesecima, a centri velikih gradova poput Fresna, Stoktona i Los Anđelesa bili bi u potpunosti potopljeni. Takva nepogoda uzrokovala bi štetu od 1.000 milijardi dolara, što je više od bilo koje prirodne katastrofe u svetskoj istoriji. To je takođe pet puta više od štete koju je naneo uragan „Katrina“, do sada najskuplja katastrofa u istoriji SAD.

Predviđa se da će oluje koje će doneti te kiše verovatno nastati tokom zime na Pacifiku, u blizini Havaja. Kada taj ogromni oblak vlage dođe do Kalifornije, naići će na planine i biti prisiljen da krene nagore, gde će se ohladiti i postati kiša ili sneg koji će padati nedeljama, na nekim mestima i više od dva i po metra po kvadratu.

Naučnici smatraju da verovatnoća da se ovaj scenario desi raste svakog dana zbog klimatskih promena, što dokazuju i ekstremni vremenski uslovi s kojima se sve češće suočavaju SAD, od suše, preko uragana i tornada, pa do poplava, koji su sve češći i žešći.

Deo Antarktika može da udavi planetu!

Ukoliko se klimatske promene nastave trenutnim tempom, topljenje istočne antarktičke ledene ploče do 2300. će podići nivo mora za jedan do tri metra, a do 2500. godine za dva do pet metara, navodi se u istraživanju međunarodnog tima naučnika objavljenom u časopisu „Nejčer“ (Nature).

Naučnici napominju da bi ovaj potencijalno katastrofalni ishod mogao da bude izbegnut ako bi države širom sveta ispoštovale ono što je dogovoreno na Klimatskom samitu u Parizu 2015. godine - smanjivanju emisija gasova s efektom staklene bašte kako bi se rast prosečne temperature ograničio na ispod dva stepena Celzijusa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading