NEMAČKA VOJSKA STIGLA U BiH Regionom se širi zabrinutost, prve trupe broje ovoliko vojnika
Foto: Shutterstock

Iz EUFOR-a su potvrdili da je reč o delu grupe od 50 vojnika.

- Deo vojnika je stigao, ostatak se očekuje u narednom periodu -, rekli su iz EUFOR-a i dodali da će više informacija o broju i lokaciji pristiglih vojnika biti poznato u narednim danima.

Nemačka vlada odluku o slanju trupa u okvire mirovne misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini donela je 15. juna 2022. godine.

Ovo je prvi put u deset godina da je Nemačka povukla ovakav potez, usred povećane zabrinutosti zbog nestabilnosti u vezi s ruskom vojnom akcijom u Ukrajini i mogućnosti prelivanja na Zapadni Balkan.

Ova odluka označava povratak snagama u BiH koje je Nemačka napustila krajem 2012.

Razlog dolaska kako bi se priključila mirovnoj misiji Euoropske unije u BiH.

Novo osoblje EUFOR-a će osigurati dodatne kapacitete u štabu EUFOR-a i za EUFOR-ovu mrežu kuća za timove za vezu i posmatranje (LOT) koje se nalaze na nepristrasnoj osnovi širom zemlje, poručili su iz EUFOR-a.

LOT kuće su EUFOR-ova veza s lokalnim zajednicama i lokalnim vlastima.

Ovo osoblje EUFOR LOT-a živi u svojim lokalnim zajednicama i omogućava EUFOR-u da održi pozitivne i važne odnose na lokalnom i regionalnom nivou.

LOT kuće takođe pružaju priliku građanima BiH da održe kontakt s EUFOR-om, omogućavajući direktan dijalog.

Samo nekoliko dana nakon početka ruske vojne akcije u Ukrajini, EU je odlučila da skoro udvostruči veličinu svojih mirovnih snaga EUFOR-a na 1.100 sa 600 vojnika slanjem rezervi kako bi sprečila potencijalnu nestabilnost.

Misija EUFOR Althea mirovne misije Evropske unije u BiH najduža je vojna operacija EU, jedina kopnena misija, te jedina misija koja ima izvršni mandat da koristi silu.

Trenutni mandat EUFOR-a ističe u novembru, a na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija je da odluči o produženju za još godinu dana.

Postoji zabrinutost da bi Moskva mogla iskoristiti svoj veto da osujeti sporazum.

EUFOR je zamenio mirovne trupe NATO-a u BiH 2004. godine.

Poruka iz Rusije pred dolazak Lavrova u Ameriku - uzdržite se od provokacija - Alo.rs

Napad dronovima na Američku bazu - Alo.rs

 

Komentari (0)

Loading