BRITANCI U ŠOKU Nećete verovati koliko plaćaju struju
Tanjug/Ap

Velika Britanija je preplatila 5.000 odsto za uvoz belgijske struje zbog rekordne toplote i prekida u isporuci ruskog gasa Evropi.

Gasprom je od 16. juna smanjio protok kroz Severni tok na 40 odsto svog kapaciteta zbog problema sa održavanjem gasnih turbina u Portovoj. Do 21. jula gasovod je bio zaustavljen radi planiranih radova. Nakon nastavka isporuka, Gasprom je 25. jula saopštio da je još jedan Simensov pogon ugašen i da treba da bude remontovan. Kao rezultat toga, tranzit goriva Severnim tokom ka zapadnim zemljama pao je na 20 odsto nominalnog kapaciteta. Sada kompanija pumpa ne više od 33 miliona kubnih metara dnevno.

Rusi im ponudili slamku spasa. Bugarska u teškoj energetskoj krizi. - Alo.rs

Kako se navodi u članku, nestašica gasa je značajno pogodila nemačku privredu, pa će zimi evropske države morati da smanje potrošnju ove sirovine za 15 odsto kako bi „spasile nemačku industriju“, navodi se u publikaciji.

Bregzit je pomogao Londonu da izbegne tešku krizu sa gorivom u kojoj se Berlin našao, ali građani Ujedinjenog Kraljevstva i dalje plaćaju previsoke cene za gorivo, kažu posmatrači lista.

Stučnjak ističe loše vođenu energetsku politiku - Alo.rs

-Čak ni Velika Britanija nije imuna na šokove koji su pogodili njene susede. Ove nedelje, Velika Britanija je morala da otvori "boce za gas" zbog zatišja. A na vrhuncu julskih vrućina, morali smo da preplatimo čak 5.000% za uvoz belgijske energije kako bi se izbegli nestanci struje u Londonu, žalili su se novinari.

Rusija je više puta naglašavala da ne koristi naftu i gas kao oružje. Kako je istakao predsednik Vladimir Putin, Gasprom ispunjava i namerava da ispuni sve svoje obaveze i spreman je da isporuči gorivo koliko je potrebno. Do smanjenja tranzita kroz Severni tok došlo je isključivo zbog sankcija koje su izazvale probleme sa popravkom pumpnih turbina, podsećaju u Moskvi.

Komentari (0)

Loading