RUSI IM PONUDILI SLAMKU SPASA Bugarska u teškoj energetskoj krizi
Foto: Shutterstock

Ugovor „Gasproma“ je važeći, nadamo se da će na kraju prevladati pragmatizam, izjavila je ambasadorka Rusije u Bugarskoj Eleonora Mitrofanova.

„Sporazum važi do kraja ove godine. Zato, u bilo kom momentu, kada bugarska vlada odluči da plaća po onoj šemi koju zahteva ‘Gasprom’, isporuke će se nastaviti. Smatram da je sve moguće i da samo zavisi od političke volje i ozbiljnog udela pragmatizma“, istakla je Mitrofanova za TV „Rusija 24“, komentarišući izveštaj specijalne komisije o aktivnosti „Bulgargasa“ povodom isporuka ruskog gasa.

Ona je naglasila da se kao optimista po prirodi uzda da će pragmatizam preovladati, iako nekih značajnijih signala po tom pitanju za sada nema.
Ranije je saopšteno da je u parlamentu Bugarske izbila još jedna rasprava o ruskom gasu nakon što je održana sednica specijalne komisije koja je utvrdila sve okolnosti u vezi sa prestankom isporuka tog energenta iz Rusije.

Prema navodima, članovi komisije su naveli da je kompanija „Bulgargas“, verovatno, tražila povod da se odrekne ruskog gasa i manipulisala informacijom na temu komunikacije sa „Gaspromom“ u vezi sa zahtevima Rusije da se plaćanje vrši po novoj šemi.

„Gasprom“ je krajem aprila obustavio isporuke gasa Bugarskoj nakon što je Sofija odbila da plaća gas po novoj šemi u rubljama. Prema rečima premijera Bugarske, pre obustave isporuka „Gasproma“, zemlja je bila 90 odsto zavisna od ruskog gasa. Pritom, prema rečima stručnjaka, Bugarska sve vreme i dalje dobija ruski gas – ali preko posrednika i sa cenom višom do 40 odsto.

Sve najnovije informacije o specijalnoj vojnoj operaciji Ruske Federacije u Ukrajini možete pronaći u našem BLOGU UŽIVO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading