HRVATSKA SE SPREMA ZA ŽESTOKU ŠTEDNJU Vlada objavila smernice i preporuke za uštedu energenata
EPA/JOHANNA GERON / POOL

Dokument je pripremilo Ministarstvo privrede u saradnji sa stručnjacima iz Energetskog instituta "Hrvoje Požar".

Na sednici je bio i pemijer Andrej Plenković.

Ministar Davor Filipović izneo je predlog smernica uštede, a na samom početku svojeg izlaganja podsetio je da se 40 posto ukupne energije potroši u zgradama.

- U utorak je održan sastanak ministara energetike država članica Evropske unije. Dogovorena je ušteda i poslana je poruka jednog evropskog zajedništva. Danas predlažemo smernice, a one se odnose na promenu ponašanja u kratkom roku. Smernice se odnose na hlađenje, grejanje, rasvetu, korišćenje kućnih uređaja, a u smernicama se govori kako i u dužem roku napraviti uštedu - napomenuo je ministar.

- Ako se temperatura smanji za 1 stupanj, može se uštedeti 5 posto na nivou godine na grejanju. Temperatura bi trebala biti 21 stepen kad krene sezona grejanja. Klima ne bi trebala biti niže od 25 Celzijusevih stepeni.

Što se tiče rasvete, predlaže se korišćenje LED sijalica. Građani mogu koristiti kućne uređaje za vreme niže tarife. Isključite uređaje kad ih ne koristite. Predlaže se korišćenje javnog prevoza gde je to moguće - objasnio je Filipović.

A što se tiče uštede energetika na duži vremenski rok, Filipović je tu pak naveo energetsku obnovu zgrada i kuća. 

Na osnovu dokumenta EK

Ministar privrede i održivog razvoja dalje je kazao da se smernice za uštedu energije temelje na paketu dokumenata Evropske komisije od 20. jula 2022. o uštedama gasa.

Evropska komisija je 20. jula 2022. predstavila plan “Štedi gas za sigurnu zimu”, koji predviđa smanjenje potrošnje za 15 posto u razdoblju od 1. avgusta ove godine do 31. marta 2023. godine.

Evropski plan za smanjenje potrošnje gasa predviđa da na dobrovoljnoj osnovi svi potrošači, domaćinstva, javna uprava, vlasnici javnih zgrada, proizvođači energije i industrija preduzmu mere za smanjenje potrošnje kako bi se osiguralo snabdevanje u uslovima u kojima Rusija neće garantovati sigurnu isporuku gasa za evropsko tržište.

Kao odgovor na poteškoće i poremećaje na globalnom energetskom tržištu uzrokovane ruskom invazijom na Ukrajinu, Evropska komisija je predstavila i REPowerEU plan koji takođe naglasak stavlja na energetsku efikasnost, proizvodnju čiste energije i diversifikaciju snabdevanja energijom.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading