VAPAJ VAŠINGTONA Potrebno nam je da Rusija isporučuje naftu na svetska tržišta
Tanjug/Ap

- Moramo da vidimo prisustvo ruske nafte na svetskom tržištu, inače će njena nestašica dovesti do novog povećanja cena - rekla je Nulandova na godišnjem forumu organizovanom na platformi Instituta Aspen.

Visoki diplomata je dodala da bi ograničenje granične cene ruske nafte, prema mišljenju Vašingtona i saveznika, trebalo da bude takav da ograniči profit od prodaje crnog zlata za Moskvu, ali da je motiviše da nastavi da snabdeva svetska tržišta ovim resursom.

Dogovor o izvozu ukrajinskog žita – odlična vest

Nulandova je dodala da Sjedinjene Američke Države smatraju da je potpisivanje sporazuma u ​​Turskoj o izvozu ukrajinskog žita odlična vest, ali obraćaju pažnju na to da ih tek treba sprovesti.

Upitana da li Vašington smatra da će dogovor biti realizovan, Nulanova je odgovorila: „Videćemo“.

- Stvarna implementacija ovog sporazuma sada zavisi od Rusije. Međutim, ona je veoma dobro strukturisana u smislu nadzora i u pogledu kanala kroz koje se žito može da se izvozi - ocenila je Nulandova.

U Istanbulu je u petak potpisan multilateralni sporazum o ukidanju ograničenja na isporuku ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading