SITUACIJA JE IZMAKLA KONTROLI Nemci se zbog nestašice gasa spremaju da zimu provedu pod ćebadima
Foto: Shutterstock

Sasvim je izvesno, međutim, da će grejanje biti skuplje nego ikada, prenosi agencija DPA. Većina Nemaca kaže da je spremna da štedi, da zavrne radijatore i sedi pod ćebetom, ukazuje jedna nova anketa.

Prema istraživanju agencije Forsa za jednu ekološku fondaciju, 65 odsto među 1.000 punoletnih vlasnika stanova i kuća reklo je da na zimu može i da namerava slabije da greje i umesto toga se toplije obuče ili pokrije.

LAVROV ŠOKIRAO SVET Rusi više neće samo Donbas, rat se širi i na druge oblasti! Ovaj potez SAD razbesneo Moskvu

Primetna je razlika u stavu između istočnih i zapadnih pokrajina: na istoku je voljno da štedi 49, a na zapadu 67 odsto građana. Pritom, u Nemačkoj su žene spremnije od muškaraca i mlađi od starijih da na grejanju štede energiju, u razmeri 68 prema 61 odsto, odnosno 73 prema 62 odsto.

Ogromna većina ispitanika, 87 odsto, energetsku efikasnost svojih domova vidi kao veoma važnu ili važnu u snaženju energetske nezavisnosti Nemačke. To uključuje bolju izolaciju, nove prozore i efikasnije uređaje.

RUSIJA ĆE GURNUTI ZAPAD U NAJSTRAŠNIJU KATASTROFU? Bivši obaveštajac tvrdi - Postoji samo jedan uslov i biće uništeni planovi SAD, EU i NATO

Među ispitanima, 85 odsto bi ugradilo solarne panele za proizvodnju struje, a 81 odsto bi zamenilo starije sistema grejanja novim.

Na pitanje kako smatraju da najbolje mogu da iskoriste neki obnovljivi izvor, 62 odsto je reklo da bi proizvodili struju solarnim panelima, a 58 odsto bi isto tako grejalo vodu.

Malo više od polovine je reklo da bi grejač i pumpu trebalo da pokreće struja dobijena iz nekog od obnovljivih izvora energije.

Bezmalo dve trećine anketiranih, 64 odsto, je ocenilo da država energetsku tranziciju treba da podstakne privlačnijim uslovima finansiranja, a 55 odsto da ponuđeni podsticaji za saniranje zgrada treba da budu transparentniji.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading