BLUMBERG: EU drastično smanjuje pomoć Ukrajini zbog ekonomske krize!
Shuterstoock

„Velika pomoć Ukrajini, koju je Evropska unija obećala u maju, kako se čini, odlazi u drugi plan, pošto se blok suočava s ozbiljnim ekonomskim problemima“, navodi agencija.

ZAPAD UMORAN OD RATA? Zalihe oružja se iscrpljuju, pomoć Ukrajini neće trajati još dugo

U tekstu se podseća da je gotovo pre dva meseca predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila da se Ukrajini uputi devet milijardi evra u vidu hitnih kredita. Za sada je Evropska unija uspela da se dogovori samo o prvoj tranši, koja pokriva devetinu planirane sume.

Ekonomske posledice ukrajinske krize pogađaju zemlje Evropske unije, a njihove vlade počinju da strahuju zbog rizika od slabljenja podrške Kijevu među običnim građanima tokom narednih meseci, posebno ukoliko bude nestašice energenata i ukoliko oni poskupe, konstatuje Blumberg.

INFLACIJA HARA EVROPSKOM UNIJOM Hrvatska u velikim problemima

Predlog Evropske komisije da finansira veći deo plana o obnovi Ukrajine, koji Kijev procenjuje na 750 milijardi dolara ne prihvataju pojedine članice EU, navodi agencija pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

„Predlog Evropske komisije je preplašilo neke članice EU, koje strahuju od ogromnih napora koji su potrebni za obnovu Ukrajine i potencijalnih problema s korupcijom“, navodi se u tekstu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading