EVROPSKA UNIJA SE ŠIRI Fon der Lajen: Mesto Severne Makedonije i Zapadnog  Balkana je u EU
Tanjug

Fon der Lajen i Kovačevski su razgovarali o najvažnijim pitanjima u vezi sa proširenjem Evropske unije, prenela je makedonska Telma.

Utvrđeno je da je sada trenutak koji Severna Makedonija treba da iskoristi da prihvati evropski predlog, što dalje podrazumeva održavanje prve međuvladine konferencije i početak pregovora za članstvo u EU, navodi se u saopštenju Vlade Severne Makedonije.

Kovačevski i Fon der Lajen su još jednom naglasili da evropski predlog ni na koji način ne ugrožava identitet, kulturu, istoriju i makedonski jezik, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je istaknuto da je u kontekstu novonastalih geopolitičkih okolnosti, deblokada procesa evropskih integracija i početak pregovora za članstvo Severne Makedonije u EU veoma značajno za ukupan napredak Severne Makedonije.

Fon der Lajen je razgovarala danas i sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim. Ona je potvrdila je da će prva međuvladina konferencija biti održana uskoro, ako se prihvati predlog pregovaračkog okvira, da će početi konkretni pregovori i odmah početi proces skrininga, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Navedeno je i da će po otpočinjenju pristupnih pregovora sa EU u najkraćem mogućem roku početi potpisivanje bilateralnih sporazuma između Severne Makedonije i Evropske unije, na makedonskom jeziku i na drugim zvaničnim jezicima EU.

Pendarovski je ponovo potvrdio stav da će prihvatanje francuskog predloga omogućiti deblokadu evropskih integracija i otvaranje prve faze pristupnih pregovora, što će predstavljati pozitivan impuls za reformski proces i napredak Severne Makedonije. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading