"TO ORUŽJE MORA BITI ZABRANJENO" Bajden ne odustaje: Tako ćemo spasiti mnoge živote
Foto: Tanjug/AP

Kongres do sada nije pokazivao ozbiljniju nameru da zabrani prodaju poluautomatskog oružja, nakon što je takva zabrana istekla 2004. godine, ali se Bajden nada da će moći da iskoristi sve veći bes Amerikanaca zbog masovnih pucnjava kako bi izvršio pritisak na članove Kongresa da promene mišljenje.

- Poluautomatsko oružje mora da bude zabranjeno… Prodaja je bila zabranjena i čvrsto sam rešen da ponovo zabranimo to oružje kao i magacine visokog kapaciteta - poručio je Bajden.

Demokratski predsednik je takođe izjavio da članovi Kongresa treba da usvoje zakone o bezbednom čuvanju oružja, koji će značiti da se pozivaju na odgovornost pojedinci koji ne "zaključavaju dobro svoje oružje".

Podsetio je da podržava Drugi amandman Ustava koji Amerikancima garantuje pravo na posedovanje vatrenog oružja ali je naglasio da "pravo na nošenje oružja nije apsolutno pravo koje može da dominira svim drugima."

Na skupu u Beloj kući Bajdenu se pridružila potpredsednica Kamala Haris, a u publici su bili brojni članovi Kongresa koji su glasali za zakon, i rođaci nekih od žrtava masovnih pucnjava, među kojima i članovi porodica onih nedavno ubijenih u Juvaldeu u Teksasu, Bafalu u Njujorku i Hajlend parku u Ilinoisu.

- Zbog vašeg rada, aktivizma i hrabrosti, životi će biti spaseni danas i sutra - rekao je Bajden. "Nećemo spasiti svaki život u epidemiji oružanog nasilja", dodao je, "ali da je ovaj zakon bio na snazi pre nekoliko godina, pa čak i prošle godine, spasili bi se životi", rekao je Bajden.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading