KO ĆE NASLEDITI DŽONSONA? Raste broj kandidata u Dauning stritu
Foto: Shutterstock

Dnevnik Ivning Standard preneo je da je i novoimenovani ministar finansija Nadim Zahavi takođe ranije danas najavio da će se kandidovati za novog premijera Velike Britanije s ciljem "da stabilizuje ekonomiju zemlje", prenosi Rojters.

"Moj cilj je jednostavan: da svim Britancima obezbedim mogućnosti koje su bile pružene mojoj generaciji, ko god da ste i odakle god da dolazite. Da stabilizujem (nacionalni) brod i ekonomiju", rekao je Zahavi, prenosi Rojters.

I britanski ministar saobraćaja Grant Šaps najavio je da će se kandidovati za mesto premijera.

On je to rekao za londonski Sandej tajms i dodao da će, ako bude izabran, predložiti hitno usvajanje budžeta u prvih 100 dana da bi smanjio poreze najugroženijima i pružio podršku države kompanijama sa visokim nivoom potrošnje energije.

"Imali smo dve i po godine taktičke vlade od strane često rastresenog centra. To se mora završiti. Moramo biti strateška vlada, trezvena u svojim analizama i ne juriti sledeći naslov", rekao je Šaps, preneo je Rojters.

List navodi da je Šapsov cilj da se pozabavi krizom troškova života i obnovi britansku ekonomiju tako da bude najveća u Evropi do 2050. godine.

Pored Šapsa i britanski ministar odbrane Ben Volas, jedan od favorita za naslednika britanskog premijera Borisa DŽonsona, izjavio je da je odlučio da se ne kandiduje za poziciju lidera Konzervativne stranke.

"Posle pažljivog razmatranja i razgovora sa kolegama i porodicom, doneo sam odluku da ne učestvujem u nadmetanju za vođstvo Konzervativne partije", napisao je Volas na Tviteru.

"Izbor nije bio lak, ali moj fokus je na mom trenutnom poslu i očuvanju bezbednosti ove velike zemlje", istakao je on.

Kandidaturu za Džonsonovog naslednika najavio je i bivši britanski ministar finansija Riši Sunak.

Džonson je podneo ostavku na mesto lidera Konzervativne stranke nakon talasa ostavki ministara i visokih funkcionera britanske vlade, ali će ostati na mestu britanskog premijera do izbora novog lidera stranke.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading