SNIMLJEN TRENUTAK KADA JE PUCANO NA ABEA Objavljen video atentata i hapšenje počinioca (FOTO/VIDEO)
Tajnug/AP

Glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno izjavio je da ne zna u kakvom je Abe stanju nakon napada, a novinska agencija Kjodo i NHK preneli su da je Abe (67) bio bez svesti i u stanju srčanog zastoja, kada je prebačen u bolnicu.


Napadač je uhapšen odmah nakon pucnjave i nije ni pokušavao da pobegne, a NHK prenosi da mu je policija zaplenila oružje i identifikovala ga.

Macuno je na konferenciji za novinare rekao da je Abe upucan oko 11:30 ujutro po lokalnom vremenu i naglasio da se „takav čin varvarstva ne može tolerisati“, prenosi Rojters.

 

 

Televizija TBS javila je da je Abe pogođen u levu stranu grudi, a očigledno i u vrat.

Čuli su se pucnji i video se manji oblak dima u trenutku kada je Abe držao govor za nedeljne izbore za gornji dom parlamenta, Dom savetnika, ispred železničke stanice u gradu Nara, na zapadu zemlje, navodi NHK.


Novinar NHK-a sa lica mesta izvestio je da su se čula dva uzastopna pucnja tokom Abeovog govora.

 

Abe je bio japanski premijer u dva mandata s najdužim stažom, a podneo je ostavku 2020. navodeći zdravstvene razloge.


Premijer Fumio Kišida prekinuo je predizbornu kampanju nakon napada na Abea i vratio se u Tokio, prenose mediji.


Abe potiče iz politički uticajne porodice, njegov deda sa majčine strane Nobusuke Kiši bio je japanski premijer od 1957. do 1960. godine, a njegov otac , Šintaro Abe, bio je ministar spoljnih poslova Japana.

 

 


Šinzo Abe je posetio Srbiju 2018. godine, što je bila prva poseta Beogradu na tako visokom nivou u poslednje tri decenije.

Odlikovan je na Vidovdan ove godine ordenom Republike Srbije na lenti, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Japana.

Nakon njegove posete Japan je odbio da glasa za članstvo tzv. Kosova u UNESKO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Pera Detlic

08.07.2022 09:57

Atentati i u Yapanu,svet je na ivici provalije.