AMERIČKI GENERAL IMENOVAN Kristofer Kavoli preuzeo dužnost komandanta NATO snaga za Evropu (FOTO)
EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ

Primopredaji dužnosti prisustvovao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je odlazećeg generala Voltersa odlikovao medaljom za zasluge NATO, dok je generalu Kavoliju poželeo dobrodošlicu, uz poruku da na tu funkciju dolazi u vreme „prekretnice za transatlantsku bezbednost“.

„Tu prekretnicu obeležila je rastuća strateška konkurencija i povratak brutalnog sukoba u Evropu“, rekao je Stoltenberg Kavoliju i dodao da je uveren da će nastaviti da služiti NATO sa istom posvećenošću kakvu je oduvek pokazivao.

LEPE ŽELJE ILI REALNOST? Ursula fon der Lajen je obećala Ukrajini jednu važnu stvar

Govoreći o Kavolijevoj tridesetpetogodišnjoj vojnoj karijeri, podsetio je da se protezala na čitav svet, od Bosne i Hercegovine do Iraka, Avganistana i Vašingtona.

„U poslednje vreme, kao komandant američke vojske u Evropi i Africi, nadgledali ste najveće pojačanje američkog prisustva u Evropi decenijama, sa više od 100.000 vojnika“, rekao je Stoltenberg.

Saveznička komanda za operacije je odgovorna za planiranje i izvođenje svih NATO operacija. General Kavoli je 20. vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu (SACEUR). Prvi koji je obavljao tu funkciju bio je general Dvajt D. Ajzenhauer, kasnije 34. predsednik SAD.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading