INFLACIJA RAZARA EVROZONU Dostigla novi rekord, evo koliko sada iznosi
Foto: Shutterstock

Još jednom podstaknute rastućim troškovima hrane i energije, potrošačke cene su u junu skočile za 8,6% u odnosu na prethodnu godinu od 8,1% u maju. Ekonomisti koje je anketirao Blumberg zabeležili su rast od 8,5%. Srednja procena u anketi je pala za 11 od poslednjih 12 meseci.

Podaci odražavaju sve veći pritisak na domaćinstva i firme širom 19-članog valutnog bloka, gde su Francuska, Italija i Španija ove nedelje objavile nove rekordne vrednosti. Nemačka, ekonomija broj 1 na kontinentu, zabeležila je usporavanje samo zahvaljujući smanjenju poreza na gorivo i popustima na javni prevoz koji su privremeni. U baltičkom regionu rast cena je prešao 20%.

Vlade su dale milijarde evra podrške, ali njihova sposobnost da pomognu je ograničena nakon što su potrošile ogromne sume tokom pandemije. Dok se potrošači bore sa rastućim troškovima života, trgovci kao što su Zalando SE i Hennes & Mauritz AB trpe. Prodaja kod proizvođača automobila kao što je Volksvagen AG opada mesecima.

Dok je na ivici prvog povećanja kamatne stope u više od jedne decenije, Evropska centralna banka se suočila sa kritikama zbog toga što je dozvolila da inflacija skoči toliko daleko od ciljanih 2% dok kolege poput Federalnih rezervi oslobađaju povećanja koja su dostigla 75 baznih poena.

Kreatori politike se takođe utrkuju da uvedu mere za zaštitu od potencijalne panike na tržištima obveznica slabijih država evroregiona kako troškovi zaduživanja rastu, nastojeći da osiguraju da njihovi napori u borbi protiv inflacije budu efikasni.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading