MAKRON NIJE ŽELEO DA KOMENTARIŠE ODLUKU SUDA Francuska odbila da izruči levičarske militante Italiji
Foto: Shutterstock

Sud je u saopštenju naveo da je odbacio zahtev za ekstradiciju deset osoba koje su osuđene u Italiji za dela počinjena pre 1993. godine, pozivajući se na pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života i pravo na pravično suđenje koja su predviđena članovima 8. i 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima, navodi Rojters.

Kancelarija francuskog predsednika Emanuela Makrona odbila je da komentariše odluku suda, koju su osudili istaknuti italijanski političari.

Ðorđa Meloni, lider krajnje desničarske partije Braća Italije, nazvala je odluku francuskog suda "neprihvatljivom i sramotnom", a njen desničarski saveznik Mateo Salvini, lider stranke Liga, okarkterisao ju je kao "odvratnu", navodi Rojters.

Francuska je decenijama pružala utočište odbeglim italijanskim levičarskim militantima koji su u Italiji osuđeni na osnovu optužbi za terorizam pre nego što su konačno uhapšeni u aprilu 2021. godine.

Među sedmoro uhapšenih militanata bio je i Ðorđo Pjetrostefani, suosnivač grupe Neprekidna borba, osuđen na 22 godine zatvora zbog svoje uloge u ubistvu milanskog policijskog komesara Luiđija Kalabrezija 1972. godine.

Ostalih šestoro uhapšenih bili su pripadnici Crvenih brigada, uključujući Marinu Petrelu, Robertu Kapeli i Serđa Tornagija, koji su osuđeni na doživotnu kaznu zatvora zbog učešća u raznim ubistvima i otmicama, saopštila je policija, podseća Rojters.

Komentari (0)

Loading