BUKTINJA ODNELA PREKO 50 ŽIVOTA U kolumbijskom zatvoru izbio požar tokom pobune i pokušaja bekstva
EPA/ Ernesto Guzman Jr.

Požar je izbio u ćelijskom bloku u kojem živi oko 200 zatvorenika, javio je kolumbijski novinski sajt Semana. Nakon što su zatvorenici zapalili svoje dušeke, neki su pokušali da pobegnu, dok su drugi - za koje se veruje da su povezani sa bandama - počeli da se napadaju međusobno.

Kolumbijski ministar pravde Vilson Ruiz Orehuela ispričao je priču nešto drugačije, navodeći da je tragedija počela kao tuča između zatvorenika, od kojih je jedan zapalio dušek. Orehuela je rekao da se vatra proširila i da je morala da se pozove vatrogasna služba Tulue da ga ugase.

Nejasno je koliko je zatvorenika stradalo u požaru, a koliko ih je stradalo u sukobima.

"SLEDEĆI PUT KAD BUDETE GOVORILI O SVETSKOJ ZAJEDNICI..." Peking jednim tvitom ismejao samit G7 i ukazao na ovu činjenicu - Alo.rs

Dok su se porodice zatvorenika okupljale ispred ustanove da saznaju o sudbini svojih najmilijih, zvaničnici su čitali spisak preživelih. Svi zatvorenici koji su držani u drugim blokovima ćelija opisani su kao "u savršenom stanju". Prema Semaninim rečima, u celom objektu je u trenutku tragedije bilo 1.267 zatvorenika, oko 200 više nego što je zatvor predviđen.

Kolumbijski predsednik Ivan Duke pozvao je na istragu o incidentu, dok je novoizabrani predsednik Gustavo Petro pozvao na "potpuno preispitivanje zatvorske politike" u cilju zaštite "humanizacije zatvora i dostojanstva zatvorenika".

Sličan scenario odigrao se u zatvoru Modelo u Bogoti u martu 2020. godine, kada je protest zbog sanitarnih uslova prerastao u nasilne pobune u kojima su ubijena 23 zatvorenika i povređeno više od 100.

 

Komentari (0)

Loading