SUD U LUIZIJANI ZAUSTAVIO ZAKON O ZABRANI ABORTUSA Očekuje se blokada u još nekoliko država
Foto: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Primena zakona blokirana na 14 dana i u Juti. Zahtevi za blokadu zakona podneti i u Floridi i Arizoni. U Luizijani, koja je jedna od 13 država koje su zabranile abortus nakon odluke Vrhovnog suda SAD, sud je odlučio da privremeno zaustavi primenu zakona kojim će pobačaj biti zabranjen u toj saveznoj državi, piše Gardijan.

Slučaj su pred sudiju u Nju Orleansu izneli predstavnici klinike "Houp medikal grup", jedne od tri bolnice u Luizijani u kojima se vrši abortus. Primena zakona je blokirana i u Juti. Sud je odlučio da se zakon o zabrani abortusa neće primenjivati 14 dana kako bi se videlo da li postoje argumenti kojima bi se osporio zakon.

Zakonom u Juti abortus je dozvoljen u malom broju slučajeva – zbog silovanja, incesta ili ukoliko je ugroženo zdravlje trudnice. Zahtevi za blokadu zakona podneti su i u Floridi i Arizoni. Očekuje se da će sud u Floridi odluku doneti u četvrtak, samo dan pre nego što zakon stupa na snagu.

Glavni tužioci iz 21 savezne države i Distrikta Kolumbija su u zajedničkom saopštenju naveli da je "abortus deo zdravstvene zaštite".

"Kao glavni tužioci naših država, zajedno ponosno kažemo da nećemo ustuknuti u borbi da zaštitimo prava trudnih ljudi u našim državama i širom zemlje", navodi se u saopštenju.

Od subote je abortus zabranjen u 11 saveznih država, a pojedine klinike koje obavljaju abortus, odmah nakon odluke suda, ženama otkazale zakazane termine i "pauzirale" rad. Protesti su tokom vikenda održavani širom SAD, a u znak solidarnosti skupovi su održani i u Londonu i Berlinu. Okupljali su se i zagovornici zabrane abortusa, a jedan od većih kontraprotesta održan je u Majamiju.

Radna verzija presude, koju je napisao konzervativni sudija Semjuel Alito nagovestila je da će sud verovatno poništiti univerzalno pravo na abortus, procurila je u maju, što je izazvalo političku oluju.

Predsednik SAD Džo Bajden ocenio je da posle odluke Vrhovnog suda SAD da su zdravlje i život američkih žena u opasnosti. "Ovo je tužan dan za sud i za državu", rekao je Bajden u obraćanju u Beloj kući posle presude, dodajući da ona vraća Ameriku 150 godina unazad.

Očekuje se da će 26 saveznih država izvesno zabraniti abortus.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading