SUD U LUIZIJANI ZAUSTAVIO ZAKON O ZABRANI ABORTUSA Očekuje se blokada u još nekoliko država
Foto: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Primena zakona blokirana na 14 dana i u Juti. Zahtevi za blokadu zakona podneti i u Floridi i Arizoni. U Luizijani, koja je jedna od 13 država koje su zabranile abortus nakon odluke Vrhovnog suda SAD, sud je odlučio da privremeno zaustavi primenu zakona kojim će pobačaj biti zabranjen u toj saveznoj državi, piše Gardijan.

Slučaj su pred sudiju u Nju Orleansu izneli predstavnici klinike "Houp medikal grup", jedne od tri bolnice u Luizijani u kojima se vrši abortus. Primena zakona je blokirana i u Juti. Sud je odlučio da se zakon o zabrani abortusa neće primenjivati 14 dana kako bi se videlo da li postoje argumenti kojima bi se osporio zakon.

Zakonom u Juti abortus je dozvoljen u malom broju slučajeva – zbog silovanja, incesta ili ukoliko je ugroženo zdravlje trudnice. Zahtevi za blokadu zakona podneti su i u Floridi i Arizoni. Očekuje se da će sud u Floridi odluku doneti u četvrtak, samo dan pre nego što zakon stupa na snagu.

Glavni tužioci iz 21 savezne države i Distrikta Kolumbija su u zajedničkom saopštenju naveli da je "abortus deo zdravstvene zaštite".

"Kao glavni tužioci naših država, zajedno ponosno kažemo da nećemo ustuknuti u borbi da zaštitimo prava trudnih ljudi u našim državama i širom zemlje", navodi se u saopštenju.

Od subote je abortus zabranjen u 11 saveznih država, a pojedine klinike koje obavljaju abortus, odmah nakon odluke suda, ženama otkazale zakazane termine i "pauzirale" rad. Protesti su tokom vikenda održavani širom SAD, a u znak solidarnosti skupovi su održani i u Londonu i Berlinu. Okupljali su se i zagovornici zabrane abortusa, a jedan od većih kontraprotesta održan je u Majamiju.

Radna verzija presude, koju je napisao konzervativni sudija Semjuel Alito nagovestila je da će sud verovatno poništiti univerzalno pravo na abortus, procurila je u maju, što je izazvalo političku oluju.

Predsednik SAD Džo Bajden ocenio je da posle odluke Vrhovnog suda SAD da su zdravlje i život američkih žena u opasnosti. "Ovo je tužan dan za sud i za državu", rekao je Bajden u obraćanju u Beloj kući posle presude, dodajući da ona vraća Ameriku 150 godina unazad.

Očekuje se da će 26 saveznih država izvesno zabraniti abortus.

Komentari (0)

Loading