BRIKS JE SVE JAČI Dve države podnele zahtev za članstvo
Foto: AP

Iako BRIKS nije ugovorni blok, on ima „veoma kreativan mehanizam sa širokim aspektima“, rekao je u ponedeljak portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Said Hatibzade, prenosi novinska agencija Tasnim. Dodao je da je Teheran već imao „seriju konsultacija“ sa BRIKS-om o aplikaciji.

Članstvo Irana bi „dodalo vrednost“ za sve uključene, rekao je Katibzadeh, napominjući da članice BRIKS-a čine do 30 odsto svetskog BDP-a i 40 odsto svetske populacije.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi obratio se u petak virtuelnom samitu BRIKS-a čiji je domaćin Kina i izrazio spremnost Teherana da podeli svoje sposobnosti i potencijale sa tom grupom.

Argentina je takođe podnela zahtev za pridruživanje BRIKS-u. Predsednik Alberto Fernandez pozvao je u petak na stvaranje mehanizama saradnje koji bi mogli predstavljati alternativu navodno privatnim institucijama kojima upravlja Zapada.

Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom sednice u sredu rekao da petočlana grupa radi na uspostavljanju nove globalne rezervne valute „na osnovu korpe valuta naših zemalja“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading