PRODUŽENO OGRANIČENJE CENA GORIVA I HRANE Mađarska vlada donela uredbu i važiće do oktobra
EPA JULIEN WARNAND

Inflacija u srednjoj i istočnoj Evropi dodatno je porasla od početka ukrajinske krize pogoršavši time postojeći rast cena nakon pandemije virusa korona zbog čega su centralne banke širom regiona povećale kamatne stope.

Orbanova ograničenja cena glavni su alat njegove vlade u zaštiti domaćinstava od viših troškova života, ali čak i sa tim merama inflacija je prošlog meseca postala dvocifrena, prenosi „Indeks“.

Kratka objava na Orbanovoj stranici na Fejsbuku ne donosi detalje, što verovatno znači da će se nastaviti u današnjem obliku.

Reagovala Nacionalna banka Mađarske

Nacionalna banka Mađarske bila je primorana danas da dodatno povisi svoju jednonedeljnu kamatnu stopu kako bi ojačala forintu, koja je ove godine pala na rekordno nizak nivo u odnosu na evro.

Zasad nema dokaza da je to smanjilo inflaciju, prenosi Rojters.

Orbanova vlada je sredinom novembra odredila ograničenje od 480 forinti (oko 1,20 evra) za litru goriva, a u februaru je ograničila i cene nekih prehrambenih proizvoda.

Nedavno su se jeftinije cene goriva ograničile samo na automobile s mađarskim registracijama, što je podstaklo sukob s Evropskom unijom, a kompanija MOL pozvala je na postepeno napuštanje te mere. Ove mere ne važe za vozače sa srpskim i slovenačkim tablicama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading