Komšić: Dodik je pristao na dokument kojim se predviđa ukidanje domova naroda
Foto: Printscreen/Youtube

Komšić, predsednik stranke Demokratska fronta (DF), rekao je da je na jučerašnjem sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka iz BiH sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, Dodik bio „najnervozniji“.

Naveo je da prihvaćeni dokument ima dva dela, da je prvi preaumbula u kojoj se opisuje trenutno stanje u BiH u ustavnom i političkom smislu i citiraju pojedine odredbe Ustava BiH, kao i niz važećih političkih odluka i akata.

„Drugi deo, koji je mnogo važniji, govori o tome kakva bi Bosna i Hercegovina trebalo da bude, ako želi da dobije status kandidata za Evropsku uniju“, kazao je Komšić.

On je rekao da se u tom drugom delu ne pominje legitimno predstavljanje ni „konstitutivnost“, jer to nije deo evropskih standarda, već jedino u preambuli koja se izvodi iz Ustava BiH.

„Najzad, navode se i preporuke ODIHR/OSCE koje govore o zaštiti integriteta izbora. Osim toga, dogovoreno je poštovanje i drugih presuda međunarodnih sudova, kao što su one o genocidu i ratnim zločinima, kao i presude domaćih sudova, što su, izmedju ostalog, odluke Ustavnog suda BiH o državnoj imovini, poljoprivrednom zemljištu i druge, ali sve u skladu sa evropskim standardima“, naveo je Komšić.

Dodao je da je dogovoreno i nesmetano sprovodjenje izbora na svim nivoima, u skladu sa zakonom propisanim rokovima.

„Prema tome, jedini koji ima razloga za nervozu je (predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata) Dodik i njegov partner (lider HDZ BiH Dragan) Čović“, dodao je Komšić.

Komentari (0)

Loading