AMERI I KINEZI SPREMNI ZA RAT! Situacija sve zategnutija, nijedna strana nije spremna da popusti
Foto: Instagram/usnavy

Sastanak ministara odbrane Kine i SAD okončan je teškim rečima, nakon kojih je portparol kineskog ministarstva odbrane Vu Ćijan rekao da njegova zemlja, ukoliko se neko usudi da odvoji Tajvan od nje, neće ni trenutak oklevati da pokrene rat, bez obzira na eventualnu cenu. Po kineskom ministarstvu odbrane, Peking bi „razbio u hiljadu komadića“ svaki plan za proglašenje nezavisnosti Tajvana.

S druge strane, SAD su saopštile da će učiniti sve što je u njihovoj mogućnosti da smanje rastuće tenzije sa Kinom, ali da je „primećena“ sve agresivnija politika Pekinga, a ako se tome doda da je prošlog meseca američki predsednik Džozef Bajden izjavio da će se SAD vojno angažovati u slučaju da Kina napadne Tajvan, jasno je da su dve sile na korak od konačnog obračuna.

Na sastanku u Singapuru tokom bezbednosnog foruma „Dijalog Šangri-La“ američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je kineskom kolegi Veju Fengeu da Peking treba da se uzdrži od svake nove destabilizujuće akcije prema Tajvanu. Dodao je i da su SAD, zbog teritorijalnih pretenzija Kine, u stalnoj pripravnosti zajedno sa svojim saveznicima, uključujući i Tajvan.

Fenge je, pak, kolegi zamerio zbog američke prodaje najnovijeg paketa oružja Tajvanu i upozorio na mogući sukob oko tog ostrva koje Kina smatra svojom teritorijom. Fenge je rekao da prodaja oružja Tajvanu „ozbiljno podriva kineski suverenitet i njene bezbednosne interese“.

Ratni bubnjevi oglasili su se i nakon napada Rusije na Ukrajinu, pošto su iz Vašingtona više puta stizale izjave o tome da je Peking spreman da pomogne Moskvi u tom sukobu. Ipak, kasnije je saopšteno da vojna i ekonomska podrška Moskvi nije ostvarena, ali da verovatnoća da će doći do toga i dalje postoji. Jedan od „argumenata“ Zapada je taj što Kina nije osudila napad Rusije i ne naziva ga invazijom kao zapadne zemlje, već poziva na pregovore.

Što se kineske strane tiče, iz ministarstva odbrane je direktno i bez diplomatskog ustezanja saopšteno da je rat gotova stvar ako dođe do proglašenja nezavisnosti Tajvana.

S obzirom na to da se dve najveće svetske ekonomije u poslednje vreme diplomatski sukobljavaju oko svih mogućih pitanja, kao i na čvrste stavove koje obe strane imaju po pitanju Tajvana, rat u ovom trenutku deluje ne samo kao veoma realna već i opcija koja će se desiti u skorije vreme.

Kanada: Zabrinjavajuće ponašanje Kine

Kanada smatra da je Kina pokazala „veoma zabrinjavajuće i neprofesionalno“ ponašanje, kada je ometala njen patrolni avion u blizini Severne Koreje, saopštila je ministarka odbrane Anita Anand.

Ona je na marginama Šangri-La dijaloga rekla da je to pitanje pokrenuto diplomatskim kanalima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading