AMERI POMAŽU UKRAJINI IZ KOSMOSA Kongres SAD izdao hitno naređenje Nacionalnoj kancelariji za izviđanje, plan je da se ostvari ovaj cilj
Foto: Pixbay

Komitet je pozvao Nacionalnu kancelariju za izviđanje (NRO) da proširi i ubrza pilot program satelitskog snimanja Zemlje.

Uz povećano korišćenje satelita SAR, SAD će moći da Kijevu i saveznicima iz NATO-a dostavljaju ažurne slike teritorije Ukrajine i dejstva ruskih trupa u realnom vremenu, dodali su kongresmeni.

Kijevu i saveznicima je potrebno vreme da skinu tajnost sa obaveštajnih podataka američke vlade, ali snimci privatnih kompanija mogu se odmah podeliti.

Odluka je doneta uprkos već široko rasprostranjenoj upotrebi satelitskih podataka od strane privatnih američkih kompanija kao što su Maxar Technologies, Planet i BlackSky. Razmatra se i pitanje uključivanja još najmanje pet kompanija u NRO operacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Kmkok

09.06.2022 14:09

Upotrebom podataka tih "privatnih" satelita protiv Rusije, dajete Rusima za pravo da ih uniste... sva oprema koja se koristi u sukobu je legitiman cilj vojna operacije....