LUDA KUĆA Inflacija guta Ameriku, Bajdenovci krive Rusiju
Foto: EPA/EPA/YURI GRIPAS

Ona je na pretresu pred senatskim Odborom za finansije odbacila tvrdnje repubikanaca da je najveću inflaciju u proteklih 40 godina izazvao plan predsednika Džozefa Bajdena za pomoć ekonomiji od 1,9 biliona dolara, koji je usvojen u Kongresu prošle godine.

"Inflacija je prisutna u gotovo svim razvijenim zemljama širom sveta, koje imaju veoma različite fiskalne politike. Tako da nije slučaj da veći deo inflacije s kojom se suočavamo odražava posledice plana za spas ekonomije", ocenila je Jelen, prenosi Glas Amerike.

Dodala je da je inflacija uglavnom izazvana neravnotežom u nabavci i potražnji, uključujući prekomernu potražnju za proizvodima u odnosu na usluge tokom pandemije koronavirusa i ozbiljne poremećaje u lancu snabdevanja.

Naglasila je da su visoke cene energije i hrane, izazvane ratom u Ukrajini, takođe dovele do rasta inflacije.

Jelen je poručila da je rešavanje problema inflacije Bajdenov glavni prioritet i naglasila da bi delovi predsednikovog predloga o socijalnim programima i klimi mogli da pomognu da se smanje troškovi za Amerikance, uključujući lekove koji se izdaju na recept i incijative za čiste izvore energije.

"Trenutno se suočavamo sa makroekonomskim izazovima, među kojima su neprihvatljivi nivoi inflacije kao i sa preprekama povezanim sa poremećajima izazvanim uticajem pandemije na lance nabavke i posledicama poremećaja u snabdevanju na tržištima nafte i hrane, koji su rezultat ruskog rata u Ukrajini", ocenila je Jelen.

Ona je naglasila da je primarna odgovornost Federalnih rezervi da smanje inflaciju i dodala da poštuje nezavisnost centralne banke u utvrđivanju monetarne politike.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Драган

08.06.2022 04:56

Америка - поседела, крезуба, занемоћала и сенилна.

Max

08.06.2022 08:39

Koja ste vi to sila kad vam Putin dize cene,vi ste drustvo zdrav j..e zbunjenog koji zna samo da stampa pare bez pokrica,bojim se da ce ovaj zbunjeni eu vratiti u 19 vek.

Gordana

08.06.2022 13:42

SAD je štampala hiljade milijardi dolara bez pokrića, još od hipotekarne krize 2008., ustvari, uvek kad im je trebalo. Novac bez pokrića je, naravno, napravio inflaciju.