GUVERNER HRVATSKE NARDONE BANKE PRIZNAO "Očekuje nas visoka inflacija i veliki deficit"
Shutterstock/Arkadij Schell

Vujčić je istakao da inflatorni pritisci rastu iz meseca u mesec, posebno kod cena hrane, dodajući da se svet, pa tako i Hrvatska, suočava s prvim većim inflatornim pritiskom nakon mnogo godina, prenosi Hina.

"Invazija na Ukrajinu i sankcije Rusiji pogoršali su globalna očekivanja globalnog rasta i inflacije", naveo je on primetivši, međutim, da je rast cena uočen i pre rata u Ukrajini.

Dodao je da je revidiranje projekcije inflacije naviše u znatnoj meri rezultat viših cena nafte i sirovina, zbog čega su inflatorni pritisci i dalje jaki. HNB je ranije, u aprilu, revidirala procenu ovogodišnje prosečne stope inflacije na 5,2 posto, nakon 2,6 posto u 2021. godini.

Osvrnuvši se na zaoštravanje monetarne politike centralnih banaka, predočio je da Hrvatska narodna banka to nije učinila jer je zemlja na putu ulaska u evrozonu.

"Cena zaduživanja Hrvatske porasla je znatno manje nego u državama koje nisu u evrozoni", naveo je Vujčić, dodavši da je posebno u Mađarskoj i Poljskoj vidljivo prelivanje strožih uslova finansiranja na tržišne kamatne stope.

Naglasio je i da cene uvozne robe rastu brže od izvoznih cena, zbog čega se uslovi trgovinske razmene pogoršavaju, što povećava spoljnotrgovinski deficit.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading