BORIS DŽONSON JAVNO OBEĆAO: Britanija će Ukrajini pokloniti višestruke raketne sisteme kako bi mogle efikasno da odbiju kontinuirani napad Rusije
Tanjug/Ap

Na svom Tviter nalogu oglasio se i Boris Džonson:

- Ne možemo da stojimo po strani dok ruska dalekometna artiljerija sravnjuje gradove i ubija nevine civile. Velika Britanija će ukrajinskim Oružanim snagama pokloniti višestruke raketne sisteme kako bi mogle efikasno da odbiju kontinuirani napad Rusije - napisao je on.

Velika Britanija će poslati nekoliko guseničarskih raketnih sistema M270, koji mogu da pogode ciljeve udaljene i do 50 milja, u nadi da mogu da poremete koncentrisanu rusku artiljeriju koja udara po gradovima u istočnoj Ukrajini.

Ben Volas, britanski ministar odbrane, tvrdi da je odluka da se isporuče raketni bacači opravdana jer „kako se menja ruska taktika, tako se mora i naša podrška Ukrajini“.

Ovaj potez rizikuje da dodatno isprovocira već iznervirani Kremlj, piše Gardijan.

Velika Britanija, zajedno sa SAD i drugim zapadnim zemljama, započela je rat obećavajući samo da će isporučiti „odbrambeno oružje“ kako bi pomogla Ukrajini da odbije rusku invaziju. Ali kako je Rusija ostvarila napredak na istoku i jugu zemlje, zapadne zemlje su postepeno slale sve više smrtonosnog oružja.

Dug Nemačke 2,38 dostigao biliona evra, i dalje raste - Alo.rs

London je rekao da je blisko sarađivao sa Vašingtonom. Britansko saopštenje usledilo je nekoliko dana nakon što su SAD rekle da će poslati četiri slična kamionska sistema Himars. Sistemi SAD i Velike Britanije su namenjeni da budu komplementarni. Domet i jednog i drugog je daleko veći od bilo kog kopnenog oružja koje Ukrajina trenutno ima.

Kao i SAD, Velika Britanija je tražila uveravanja od Kijeva da M270 neće biti korišćeni za gađanje ciljeva unutar Rusije. Britanski odbrambeni izvor je rekao da će se oružje koristiti „za odbranu Ukrajine, u Ukrajini“.

- Uvereni smo da će oružje biti upotrebljeno na odgovarajući način - dodao je izvor.

Severodonjeck podeljen, kreće izvoz žita, Britanci šalju novo oružje - Alo.rs

Britanija nije rekla koliko M270 šalje, iako je taj broj mali i biće uporediv sa odlukom SAD da pošalju četiri Himara. Ukrajinske trupe će biti obučene kako da koriste lansere u Velikoj Britaniji, dodalo je Ministarstvo odbrane, a kijevske snage će biti snabdevene odgovarajućim raketama u velikim razmerama.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading