NOVI NAPAD NA CETINJSKI MANASTIR "Komite" jurišaju na Srpsku pravoslavnu crkvu zbog Temeljnog ugovora
RINA

Kako je saopštila uprava crnogorske policije, u manastir je ušla grupa građana i došlo je do verbalnog sukoba sa sveštenim licima, a potom i do fizičkog konflikta između dve osobe, kao i da je pripadnik policije koji se tamo nalazio sprečio dalji sukob, prenosi Tanjug.

Cetinjskoj policiji su sveštenici Mitropolije crnogorsko - primorske Srpske pravoslavne crkve podneli prijavu vezanu za širenje verske i nacionalne mržnje, pokušaj skrnavljenja svetinje i ugrožavanje bezbednosti sveštenih lica, dok je jedna građanka podnela prijavu protiv jednog sveštenog lica za fizički napad, navodi Uprava policije.

Službenici Odeljenja bezbednosti Cetinje su o događaju obavestili državnog tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, koji se izjasnio da se u ovom događaju ne stiču elementi krivičnog dela iz njihove nadleženosti.

Pripadnici policije su prikupili obaveštenja u svojstvu građana od više osoba na okolnosti obe prijave, o čemu je obavešten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju koji će se naknadno izjasniti o pravnoj kvalifikaciji događaja, navedeno je u saopštenju.

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve prethodno je saopštila da je u Cetinjskom manastiru došlo do, kako je navedeno, „nereda i širenja mržnje“ od strane onih koji se, kako tvrdi Mitropolija, lažno kunu u njegovu svetinju.

Mitropolija u saopštenju iznosi da je grupica u Cetinjskom manastiru danas došla pred ćivot Svetog Petra Cetinjskog i tamo širila „mržnju i nenavist među građanima Crne Gore“, na šta je, ističe se, manastirska obitelj bila dužna da reaguje.

Mitropolija ocenjuje da je događaj, po svemu sudeći, bio izrežiran jer su ga, očigledno unapred obavešteni, snimali pojedini mediji, što ukazuje, kako tvrde, na prethodnu pripremu i fabrikovanje, odnosno, sceniranje incidenta.

Prema stavu Mitropolije, neobjašnjivo je zašto bi neko poveo sa sobom više medija da prate njegovu posetu ako već unapred nije znao da će se desiti incident.

Mitropolija dalje navodi da su, nakon što je toj grupi mirno i bez ikakvih problema, kao i svima koji dolaze u manastir, omogućen pristup ćivotu Svetoga Petra, pojedinci iz grupe počeli da iznose „glasne, prizemne i besmislene uvrede na račun manastirske bratije“.

Komentari (0)

Loading