BRITANCI PESIMIČNIJI NEGO BILO KADA U POSLEDNJIH 50 GODINA Dolaze teška vremena za Ujedinjeno Kraljevstvo
Foto: Shutterstock

Istraživač tržišta "GfK" rekao je da je njegova pomno praćena mera osećanja potrošača pala za 2 poena na minus 40 ovog meseca, najmanje od početka evidencije 1974. To je još jedan znak da najgora inflacija u poslednje četiri decenije preti oporavku od pandemije.

Ove brojke doprinose pritisku na državnog kancelara Rišija Sunaka da pomogne onima koji najviše pate. To takođe može dati razlog Banci Engleske da pažljivo postupi u daljem podizanju kamatnih stopa.

„Kako cene i stope rastu, sposobnost potrošača da troše opada“, rekla je Linda Elet, šef odeljenja potrošačkih tržišta, maloprodaje i slobodnog vremena u konsultantskoj kući KPMG

Sunak je ove nedelje rekao da dodatna državna potrošnja koja pomaže potrošačima da podnesu veće račune rizikuje dalje podsticanje inflacije, upozoravajući da dolaze teška vremena za ekonomiju Ujedinjenog Kraljevstva.

„Ne mogu da se pretvaram da će ovo biti lako“, rekao je Sunak na godišnjoj večeri CBI poslovne lobističke grupe u sredu. „Sledećih nekoliko meseci će biti teški.

Zvanični podaci u petak su pokazali da je maloprodaja neočekivano porasla u aprilu, mesecu kada su računi za energiju porasli za više od polovine, a vlada je uvela poreze na plate. Međutim, potrošnja na alkohol i duvan u supermarketima igrala je veliku ulogu i osnovna slika je slaba, sa padom prodaje u tri meseca do aprila.

Britanski pad troškova života i potencijal za recesiju najveća je kriza sa kojom se suočava vlada Borisa Džonsona, što izaziva svakodnevne pozive za novu politiku i sveobuhvatan ekonomski odgovor. Velika Britanija je na putu da bude najteže pogođena visokom inflacijom i slabim rastom napredna ekonomija.

Džonson se za sada opire bilo kakvim velikim novim merama, ali potreba za akcijom raste. Njegova vlada je ove sedmice glasala protiv uvođenja vanrednog poreza na dobit naftnih i gasnih kompanija kako bi se nadoknadili rastući računi za energiju, ali Sunak kaže da ne isključuje tu mogućnost.

I vlada i centralna banka kažu da su gotovo nemoćne da spreče da inflacija – pojačana rastućim troškovima energije i hrane nakon izolacije zbog korona virusa i rata u Ukrajini – poraste čak i više od trenutnog nivoa od 9%.

Sve najnovije informacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati u našem BLOGU UŽIVO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading