TOTALNO RASULO U HRVATSKOJ - PLENKOVIĆ BRUTALNO ISPROZIVAO MILANOVIĆA: "Ili ima radni zadatak ili je korisna budala"
EPA/JOHN THYS / POOL

Plenković je rekao da je Milanović bez dogovora sa vladom blokirao Švedsku i Finsku tako što je poslao "prorusku poruku, protiv celog Zapada i članica NATO-a, da u ovom trenutku Hrvatska staje protiv širenja NATO i na stranu Rusije".

Ocenivši to nesmotrenim, Plenković je upitao šta sa ovakvom inicijativom Milanovića, koja nije plod prethodnog usaglašavanja institucija zaduženih za spoljnu politiku.

"ONI NE MOGU U NATO, POMAŽU TERORISTIMA": Erdogan žestoko udario po Finskoj i Švedskoj

"Imate izvornu tezu protiv širenja NATO-a. Ona dolazi u trenutku kada je Rusija napravila brutalnu vojnu agresiju na Ukrajinu i time srušila temelje bezbednosne arhitekture u Evropi. Celi zapadni svet se solidarisao s Ukrajinom", rekao je Plenković novinarima posle sednice vlade.

Plenković je kazao da je Milanović izašao sa tezom da Hrvatska kao članica NATO blokira dve zemlje partnere u trenutku kada one nakon decenija istrajavanja na neutralnosti donose unutar sebe strateške odluka da procenjuju da je za njihovu sigurnost bolje da budu u bezbednosnom smislu "pokrivene kišobranom koji se zove član 5".

NEMCI IMAJU NOVE INFORMACIJE: "Nivo špijunaže možda veći nego tokom Hladnog rata"

"Prva Milanovićeva teza je protiv NATO, druga teza su Hrvati u BiH. Hoće li njegova inicijativa pomoći Hrvatima u BiH ili će im odmoći? Naša vlada i diplomatija za razliku od njega učinila je gigantske korake da bi se emancipovalo pitanje izbornog zakona i prava Hrvata u BiH", rekao je dodao da on tu temu prati godinama iz različitih uloga i upoređuje angažman aktuelne vlade i Milanovića sada kada je predsednik i pre kada je bio premijer.

ZAHAROVA O SPINOVANJU MEDIJA: Amerikanci postavljaju temelje za novu provokaciju

"Ne vidim da je kao premijer dizao temu Hrvata u BiH. Ako neke hrvatske stranke u BiH misle da će im pretnje i blokade pomoći, bojim se da nisu u pravu. Oni su u teškoj situaciji. Milanović ovo radi da bi naštetio politički HDZ-u u Hrvatskoj, ali i HDZ-u u BiH", rekao je premijer.

Agenda mu je, kaže, da ne pomogne, ali da iskoristi loš položaj Hrvata u BiH da bi se dovelo do razlika, raslojavanja unutar parlamenta, oslabila politička baza u BiH.

"Iz pakosti želi da našteti meni i HDZ-u. Ako je postojala želja da se pomogne, onda se to ne radi vređanjem, vređanjem mene", kazao je Plenković.

Za razliku od Milanovića, aktuelna vlada ima politiku koja je odgovorna i koja pre svega vodi računa o interesima i reputaciji Hrvatske.

"Doveli smo se u poziciju da nas naši partneri iz NATO-a gledaju čudno zbog Milanovićevih izjava. Znate kako sad gledaju na nas, na vladu? 'Možete li vi ovo nekako rešiti da to više ne čujemo'", rekao je Plenković.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading