AUTOGOLOVI ZAPADA Jezive posledice sankcija Rusiji
EPA

- Pratite li koliko se bolje živi u zemljama koje su uvele sankcije Ruskoj Federaciji? Kupuju džempere za po kući, za zimu, odvikavaju se od kupanja, navikavaju se na poluprazne rafove, pripremaju se za zatvaranje fabrika... I imaju mazohističku vlast - tvrdi Vjerica Radeta.

 

 

Koliko je pogrešna politika sankcija Rusiji?

Nemačka:

Podsćamo, nemački ministar ekonomije Robert Habek izjavio je nedavno da će "Nemačka možda moći da izgura narednu zimu bez ruskog gasa". Građane te zemlje posebno brine činjenica da je ministar iskoristio reč "možda".

AUTOGOLOVI ZAPADA Jezive posledice sankcija Rusiji

Foto: EPA

 

On je dodao da će Nemačka najverovatnije i dalje u značajnoj meri biti zavisna od ruskog gasa do nekog momenta u 2024. godini (pitanje je koliko je i ta najava ozbiljna, a koliko predstavlja lepu želju Berlina).

Isti ministar pozvao je svoje sunarodnike da smanje grejanje, posete saunama i tuširanje kako bi pomogli zemlji da smanji zavisnost od ruske energije. 

Nemački ekonomski analitičar Holger Šajpic upozorio je na rekordni rast cena i sve veću inflaciju u Nemačkoj.

- Dobro jutro iz Nemačke gde inflacioni pritisak raste. Veleprodajne cene su skočile za 23,8% u aprilu u odnosu na isti period prethodne godine, što je najveća godišnja stopa promene od početka obračunavanja indeksa veleprodajnih cena 1962. godine. Veleprodajne cene uglavnom su vođene sirovinama i poluproizvodima.

 

Austrija:

Snažni rast cena energenata izazvao je visoku stopu inflacije u Austriji, koja je u februaru, u poređenju sa istim mesecom prošle godine, dostigla 5,9 odsto.

Glavni uzrok za tako visoku inflaciju su visoke cene goriva i struje. Dizel je, u februaru, u poređenju sa istim mesecom prošle godine, poskupeo za četvrtinu, a benzin za više od jedne četvrtine, dok je cena gasa skočila za 70 odsto.

Kada je reč o struji, ona je poskupela za jednu petinu. Visoke cene goriva i struje su povećale troškove u saobraćaju kao i stanovanju.

AUTOGOLOVI ZAPADA Jezive posledice sankcija Rusiji

EPA/Christian Bruna

 

U restoranima i hotelima su cene skočile u proseku za 6,7 odsto, za zabavu i kulturu za 4,3 procenata.

Prehrambeni proizvodi i bezalkoholna pića poskupela su u proseku za 4,3 odsto, a meso za tri procenata. Cena hleba i proizvoda od žitarica porasla je za 5,9 odsto, povrća za 6,8 procenata, mleka, sira, jaja za tri odsto, a ulja i masti za 12,9 procenata.

Sa 22 odsto najveći rast cene beleži se kod putera, dok su voćni jogurti poskupeli za 16,4 odsto, čokolada za 15,8 odsto, i pivo za 12,4 procenata. U godišnjem poređenju jedino su kirije pale za prosečnih 2,6 odsto, prenosi Tanjug.

Amerika: 

Zbog rasta inflacije potrošačke cene na godišnjem nivou uvećane su u SAD više od osam odsto.

Cene kuća u februaru su bile čak 19,8 odsto veće nego godinu dana ranije, a prehrambeni proizvodi su u martu bili 10 procenata skuplji nego u istom periodu 2021, prenosi CNN.

AUTOGOLOVI ZAPADA Jezive posledice sankcija Rusiji

Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

 

Ameriku pogađa najveća inflacija u poslednjih 40 godina u SAD. Ističe se da je ovo najveće ubrzanje rasta cena u Americi još od januara 1982. godine, kada se američka ekonomija suočila sa dvostrukom pretnjom - porastom inflacije i smanjenjem ekonomskog rasta, izveštava Si-En-Bi-Si.

Italija:

Inflacija u Italiji dostigla je sedam odsto, što se nije dogodilo od 1991. godine, objavio je Italijanski institut za statistiku.

Cijena dizela za prevozna sredstva povećana je za 38,3 odsto, benzina za 31 odsto, za grejanje za 37,4 odsto, a ostalih goriva za 45 procenata.

Cena električne energije porasla je za 65,5 odsto, a cena prirodnog gasa za 4,6 u odnosu na februar. Cena benzina ponovo je porasla i u Milanu se u sredu beležila cena iznad dva evra, kako za benzin tako i za dizel.

Porasla je i cena prehrambenih proizvoda za 5,8 procenata.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading