RUS PITAO KOLEGU FRANCUZA: "Jel znaš da si Ukrajinac poreklom?" (VIDEO)
Printscreen

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja govorio je u Savetu bezbednosti Organizacije o obrazovnim programima savremene Ukrajine i pitao francuskog stalnog predstavnika Nikolasa de Rivijera da li zna za svoje ukrajinske korene.

Kao potvrdu ove neočekivane okolnosti, diplomata se pozvao na ukrajinski udžbenik geografije za osmi razred.

"Programi iz istorije i geografije podvrgnuti su masovnom izobličavanju", rekao je stalni predstavnik. On je publici demonstrirao udžbenik geografije za 8. razred koji su uređivali Masljak i Kapirulin. "Ako im verujete, onda su preci Francuza, Španaca, Portugalaca, Turaka, pa čak i Jevreja došli iz Ukrajine. Želim da se obratim svom francuskom kolegi. Nikolas, da li ste znali da ste zapravo Ukrajinac? Ne verujete? Pročitajte udžbenik“, rekao je Nebenzja, prenose RIA Novosti.

Autori udžbenika to objašnjavaju činjenicom da su preci Francuza, Gala došli iz Galicije. Diplomata je ovaj detalj naveo kao primer totalne ukrajinizacije obrazovnog procesa, kojim se bavi Ministarstvo prosvete i nauke Ukrajine.

BORELJ: Stiže još 500 miliona evra pomoći za Ukrajinu

On je dodao da je u 2016. godini ovo odeljenje „uzimajući u obzir istorijske događaje poslednjih godina” odobrilo 25 programa.

Nebenzja je pitao prisutne i da li znaju da su, prema rečima autora udžbenika, Ukrajinci i Poljaci slovenskog porekla, a Rusi „ugro-finskog”. Belorusi su u ovom udžbeniku pripisani baltičkim narodima.

"U udžbeniku istorije Ukrajine za 7. razred, koji su uređivali Ljah i Temirova, kaže se da je formiranje ukrajinskog naroda staro 140.000 godina. U udžbeniku istorije za 9. razred, koji su uredili Turčenko i Moroko, stoji da je su do kraja 18. veka, Ukrajinci u to vreme bili jedan od najvećih naroda u Evropi", rekao je diplomata.

On je primetio da je autor knjige "Ukrajinska nacija" Nikola Galičanec generalno uveren da je „stanovništvo istočne Evrope ušlo u prvi milenijum nove ere pod imenom Ukrajinaca".

"To je uprkos činjenici da, kao što znate, stanovnike teritorija koje su deo savremene Ukrajine niko nije nazivao Ukrajincima. Čak i u delima pesnika Tarasa Ševčenka, koji je živeo sredinom 19. veka, termin "Ukrajinci" je potpuno odsutan. Stanovnike svih ovih zemalja zvali su Rusini, Rusi ili, u krajnjem slučaju, Malorusi“, rekao je Nebenzja.

On je naveo druge apsurdne teorije iz obrazovnog programa Ukrajine.

"Postoji, na primer, takav istoričar u Ukrajini Valerij Bebik, i nije jedini. On tvrdi da je Konstantinopolj bio kolonija Hersonesa na teritoriji savremenog Sevastopolja, a da je rodonačelnik Skita Herkules, rodom sa Krima, čiji koreni potiču sa ostrva Hortica na Dnjepru", rekao je stalni predstavnik članovima Saveta bezbednosti.

"Ime grada Mena u Černigovskoj oblasti, ispostavilo se, dalo je ime prvom egipatskom faraonu Menesu, a sama ukrajinska država, prema njegovim proračunima, postoji više od 7,5 hiljada godina", rekao je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, čuveni mongolski vojskovođa Džingis-kan, koji je živeo u 12.-13. veku, prema Bebiku, zapravo se zvao Bogdan.

"Ne verujete mi? Onda vam autor savetuje da se upoznate sa tajnom istorijom Mongola, gde se Džingis-kan zove Bogdihan. Pa, iz ovoga je jasno da on nije Mongol, već pravi Ukrajinac. Štaviše , borio se, kako je Bebik siguran, sa ukrajinskim trozubom, i konačno, njegov glavni zaključak je da je Ukrajina uopšte kolevka svetske civilizacije, pa je čak i Isus Hrist, ne isključuje Bebik, mogao biti Galičanin", rekao je ruski stalni predstavnik. Kako je istakao Nebenzja, Bebik "nije običan, već zasluženi ludak".

Godine 2015. imenovan je za privremenog predsednika javnog saveta pri Ministarstvu informacione politike Ukrajine.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading