VRTOGLAVI RAST CENA HRANE U SAD: Bajdenova politika pretvorila odlazak u supermarket u mučenje Amerikanaca
Tanjug/Ap

„Politika Bajdenove administracije je kriva za prehrambenu inflaciju koja odlazak Amerikanaca u supermarket pretvara u čisto mučenje. Predsednik daje prioritet očuvanju klime, a ne vašoj sposobnosti da prehranite svoju porodicu“, navodi se u tekstu.

MI NE ŽELIMO DA SE BORIMO PROTIV RUSIJE Borelj brani odluku o izvozu naoružanja Ukrajini

Ona smatra da predsednikovi pokrovitelji u medijima kriju prave razloge za nagli rast cena.
„Amerikanci su bili zatečeni nizom lažnih objašnjenja Bele kuće. Prvo je Bajden okrivio za spekulacije proizvođače nafte, zatim zaveru sa prerađivačima mesa, a zatim i ‘Putinovo povećanje cena’“, piše ona.
Međutim, kako piše bivši viceguverner, predsednikova „destruktivna“ politika se može „preokrenuti“.
„Počnite sa đubrivima i pesticidima, koji američke farmere koštaju 50 odsto više nego pre godinu dana. Hemijska đubriva se proizvode prvenstveno od prirodnog gasa. Ukidanje ograničenja Bajdenove administracije na domaću proizvodnju prirodnog gasa, uključujući otvaranje istraživanja i proizvodnje u saveznim zemljama i na moru pomoći će da se smanje cene đubriva“, napisala je Mekojeva citirajući stručnjake za poljoprivredu Heritidž fondacije Darena Baksta i Džošuu Luksa.

SRAMNO POREĐENJE POLJSKOG PREDSEDNIKA "Na nama je da odlučimo gde ćemo da zaustavimo Rusiju"
Političarka je dodala da bi Bajden mogao da obuzda opštu inflaciju pozivajući na čvrstu monetarnu politiku i zaustavljajući nekontrolisane federalne rashode.
Američki predsednik Džozef Bajden je u utorak, tokom govora o američkim merama za borbu protiv inflacije, nazvao pandemiju virusa korona i „Putinova dejstva“ u Ukrajini kao ključne vinovnike rasta cena hrane.
Ovo nije prvi put da šef Bele kuće rekordno povećanje cena američkih proizvoda u proteklih četrdeset godina dovodi u vezu sa situacijom u Ukrajini i ruskim predsednikom.


Zapadne zemlje uvele su sankcije Rusiji nakon početka specijalne vojne operacije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine. Pre svega, mere su uticale na bankarski sektor i isporuke visokotehnoloških proizvoda.
Sankcioni pritisak već se preokrenuo u ekonomske probleme za SAD i Evropu, uzrokujući ozbiljno povećanje cena goriva i hrane. Prema američkom Ministarstvu rada, do kraja marta njihova vrednost se povećala za 8,5 odsto na godišnjem nivou. Ovaj rast je najveći od decembra 1981. godine.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Zoran

11.05.2022 18:17

Putin vam lupio taku samarcinu da će te po kantama rovariti