"VRUĆA ROBA" KOJU NIKO NE ŽELI DA PRIHVATI Tanker pun iranske nafte luta Jadranom
Youtube/ Printscreen

Iako EU nije uvela embargo na iransku naftu, ona je nepoželjna zbog američkih sankcija, a svi koji se usude da njome trguju, prevoze ili iskrcaju, kao i banke koje omoguće plaćanje, rizikuju kazne i probleme na američkom tržištu, ali i narušavanje reputacije.

Kad su Amerikanci otkrili šta prevozi, tanker sa iranskom naftom je, piše list, ođendnom postao "vruća roba" koju nitko ne želi da prihvati i već sedam dana plovi Jadranom, sa zasad neizvesnom sudbinom.

Prvo je, piše list, 4. maja stigao gotovo do Omišlja, gde je, po brodskom rasporedu, trebalo da iskrca teret u Jadranski naftovod (Janaf).

Ali je američka organizacija i lobistička grupa UANI (Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana) poslala pisma upozorenja Janafu, lučkoj agenciji Capris, preko koje je angažovan tanker, i Luci Rijeka.

Tanker, koji plovi pod zastavom Paname, odmah potom se vratio do Jonskog mora, ali je u nedelju ponovno krenuo u Jadran.

Nešto nakon ponoći u ponedeljak ponovno je bio na ulasku u Omišaljski zaliv, a juče u podne nalazio se na poziciji tankerskog sidrišta kraj Janafa ili pilotske stanice između Krka i Kostrene.

U Janafu kažu da im nije najavljen dolazak broda, "ni sada ni u ranijem terminu", a slovenačka agencija Capris, koja upravlja brodom, odbija da komentariše slučaj i ne želi da imenuje kupca nafte i finalno odredište, a to bi, piše Večernji list, mogle biti Mađarska ili Srbija.

Sefica u UANI-ju i osoba na čelu grupe za praćenje tankera Cler Jungman sumnja da tanker prevozi iransku naftu koju je 2. aprila u vodama istočno od Singapura ukrcao prenosom s broda koji je naftu ukrcao direktno sa ostrva Karga u Iranu. Kaže da je tipično da se iranska nafta prebacuje u tim vodama, a zatim brodovi nastavljaju dalje prema Kini. "Neobično je to što plovilo nije otišlo u Kinu, već je krenulo prema Hrvatskoj", kazala je ona.

Komentari (0)

Loading