KINA JE REKLA DOSTA! Naložena je akcija i počinje velika čistka
Tanjug/Ap

To je jedan od najagresivnijih napora Pekinga do sada da iskoreni ključnu inostranu tehnologiju iz svojih najosetljivijih organa.

Osoblje je nakon jednonedeljne majske pauze zamoljeno da zameni strane računare za lokalne alternative koje rade na operativnom softveru razvijenom u zemlji, rekli su ljudi upoznati sa planom.

"Akcija koju su naložile centralne vladine vlasti, verovatno će na kraju zameniti najmanje 50 miliona računara samo na nivou centralne vlade", rekli su dobro obavešteni izvori, tražeći da ostanu anonimni kada se raspravlja o osetljivoj stvari.

Ova odluka unapređuje decenijsku kampanju Kine da zameni uvoznu tehnologiju lokalnim alternativama. To je sveobuhvatni napor da smanji svoju zavisnost od geopolitičkih rivala kao što su SAD za sve, od poluprovodnika do servera i telefona.

To će verovatno direktno uticati na prodaju HP Inc. i Dell Technologies Inc. , najvećih brendova računara u zemlji nakon lokalnog šampiona Lenovo Group Ltd. Akcije HP-a i Della pale su za oko 2,5% u Njujorku u petak ujutro.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading