KINA DRŽI SVE U SVOJIM RUKAMA Zapad u panici zbog cena hrane, apsurdan zahtev za "oslobađanje" rezervi
Foto: EPA/EPA

- Neki strani mediji su nedavno tvrdili da je gomilanje kineskih rezervi žitarica navodno "najavljivalo" sukob u Ukrajini, pošto je izazvalo rast cena na globalnim tržištima žitarica, pa su čak pozvali Kinu da pusti na tržište 20% svojih zaliha žita, kako bi spasli evropsko tržište - piše kineski medij, dodajući da su zahtevi "apsurdni i neadekvatni".

U decembru je Ministarstvo poljoprivrede SAD procenilo da se očekuje da će Kina imati 69 odsto svetskih rezervi kukuruza u prvoj polovini 2022. godine, 60 odsto svetskih rezervi pirinča i 51 odsto pšenice.

U izveštaju se ističe da su cene žitarica u Kini u riziku od rasta od početka 2022. zbog pandemije, kao i suša u Južnoj Americi i rusko-ukrajinskog sukoba. Međutim, Kina je navodno uspela da održi stabilne cene na domaćem tržištu.

Neki zapadni kritičari optužuju Kinu da doprinosi globalnoj inflaciji, povećanju cena hrane i regionalnoj nestašici namirnica, jer nacija nastavlja da uvozi rekordne nivoe žitarica iz godine u godinu.

Kako piše kineski medij, "akutna nestašica" nekih poljoprivrednih proizvoda, kao što su soja i suncokretovo seme, predstavlja pretnju po Kinesku privredu. Oštar pad zaliha žitarica će navodno "ozbiljno uticati" na održivo snabdevanje i izazvati previranja na tržištu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Joj

15.04.2022 19:08

Da viditw kako je nama malim zemljama evrope kad nas muzete i haracite pa za vas radimo i u nasij zemlji ,kino ne pustaj nista neka osete malo ko je to kad se daje na kasikicu

Goran

15.04.2022 21:03

Ne daj zitarice Si nikako. Neka krepaju zapadni zlikovci i sektasi. Ni pod rzano da nisi pustio nista od navedenog. Oni bi da vas uniste, a traze da ih nahranite. Pa samo bi bolestan mozak to uradio, a da su oni u obrnutoj situaciji pustili bi vas da umirete od gladi. Samo jako za zlocincima 🇷🇸❤️🇷🇺❤️🇨🇳

Aca

15.04.2022 21:13

Sami su krivi sto nemaju slusali su amerikance da uvedu sankcije nek im ameri salju zitarice

rwrw

22.04.2022 23:21

cuj amerikanci optuzuju nekog za nesto hahahaha pa amerika je izazvala sukob, kakvi manipulatori