KAKO ČUVAJU BAJDENA? Lažni "Air force one", lažna "Zver" i pratnja od 50 vozila
Foto: Tanjug/AP

Ali, on sa sobom nosi i široku lepezu bezbednosnih mera koje zahteva poseta zvaničnika jedne od najvećih svetskih sila, a koja, kako piše Jutarnji list, košta enormne iznose.

Prema izveštaju belgijskog lista "Het Laatste Nieuws", Bajdenov brzinski obilazak grada uključuje pratnju od čak 50 vozila i 500 do 1.000 članova osoblja, što košta vrtoglavih 6,8 miliona evra. To bi značilo 142.080 po satu ili 2.368 po minuti.

On je u prestolnicu Belgije doputovao avionom "Air Force One". Reč je o "Boingu 747" s kancelarijom, restoranom i teretanom, koji je u bazu Melsbroek sleteo u sredu naveče. Identičan avion leteo je pored pravog kako bi potencijalne teroriste naveo na pogrešan trag, jer je nemoguće znati u kom se nalazi američki predsednik.

Vazdušni saobraćaj u Zaventemu i Melsbroeku bio je zatvoren nekoliko minuta pre i posje sletanja.

Među 50 vozila koja su ga pratila bilo je i vozilo hitne pomoći u kom se nalazi i sveža krv. Glavno vozilo je takođe imalo svog 'blizanca', "Cadillac One", poznat kao "Zver".

 

 

Oklopna limuzina vredna milion evra štiti predsednika i njegovu svitu od hemijskih napada i raketa te ima mogućnost ispaljivanja ručne bombe.

Nakon limuzina slede ostala vozila, među kojima su terenci Tajne službe s otvorenim gepekom, koje agentima omogućuju da pucaju kadgod i gdegod je potrebno.

Deo glavnog grada Belgije bio je hermetički zatvoren, a to je uticalo i na saobraćaj. Briselski prsten i put E40 bili su ispražnjeni kako bi mogao da prođe američki predsednik.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Amater

24.03.2022 13:58

OVAKO SE CUVA COVEK KOJI IMA CISTU SAVEST PREMA SVETU....