STIGLA POTVRDA IZ BELE KUĆE Poznato da li je moguć sastanak Bajdena i Putina!
EPA/PETER KLAUNZER

- Nikada nećemo u potpunosti zatvoriti vrata diplomatiji, a mislim da to nije uradio ni državni sekretar, rekla je Psaki, pozivajući se na komentare državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je prekinuo razgovore sa svojim ruskim kolegom, Sergej Lavrovim, ranije u utorak.

Psaki je napomenula da je susret Blinkena i Lavrova trebalo da otvori put za rešenje krize.

Govoreći na konferenciji za novinare zajedno sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, Blinken je rekao da "nema smisla" nastaviti sa sastankom usred onoga što SAD vide kao "invaziju" Rusije na Ukrajinu, i osudio priznanje dve republike od strane Moskve kao "veliko odbijanje diplomatije".

Ukrajinska vojska se uzda u dronove i rakete iz Amerike, ali teško može da odgovori na izazov u slučaju rata sa Rusima! - Alo.rs

Na pitanje novinara šta bi bilo potrebno da se sastanak Bajden-Putin vrati na sto, Psaki je odgovorila: "Deeskalacija", dodatno pojašnjavajući da "deeskalacija znači premeštanje trupa, to znači deeskalaciju od onih koraka koje čini se da Rusija nastavlja da uzima svakodnevno".

Psaki je u nedelju rekla da je Bajden "u principu" pristao na sastanak sa Putinom. Sve se očigledno promenilo kada je Putin u ponedeljak najavio da će Rusija odmah priznati otcepljene Donjecke (DNR) i Luganske (LNR) Narodne Republike kao suverene nacije. Ruski lider je u utorak dobio odobrenje poslanika za raspoređivanje trupa u inostranstvu, verovatno kao mirovnih snaga u ratom zahvaćenim regionima.

Ukrajina pozvala svoje građane da odmah napuste Rusiju! - Alo.rs

Bajden je odgovorio najavom novih sankcija protiv Moskve i raspoređivanja američkih trupa u baltičkim državama na ruskim granicama.

-Ono što želimo da uradimo je da sprečimo invaziju velikih razmera, smrt i razaranje širom Ukrajine, pustošenje za ukrajinski narod, rekla je ona. Ona je rekla da je Bajden "okupio svet" u suprotstavljanju Putinu i da će američke sankcije vremenom uticati na donošenje odluka Moskve.

Psaki je takođe "pucala" na bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je u radio intervjuu rekao da je Putin nadmudrio Bajdena "genijalnom" strategijom u ukrajinskom regionu Donbasa. Upitana o Trampovim komentarima, Psaki je rekla: "Trudimo se da ne primamo savete od bilo koga ko hvali predsednika Putina".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading