EU ĆE TRAŽITI OBJAŠNJENJE VAŠINGTONA: Borelj - "Mi ne planiramo takve akcije"
Foto: Shutterstock

- Državni sekretar Entoni Blinken će nam objasniti. Mi ne planiramo akcije ovog tipa jer ne vidimo neke posebne razloge za to - rekao je on uoči zasedanja šefova diplomatija EU u Briselu.

Prema rečima Borelja „nema potrebe za dramatizacijom situacije dok je u toku pregovarački proces“.

Ranije je saopšteno da je Stejt department dozvolio američkim diplomatama da dobrovoljno napuste Ukrajinu i preporučio građanima SAD da razmotre mogućnost odlaska iz te zemlje pozivajući se na „pretnju vojnim akcijama Rusije koja može početi u svakom trenutku“.

U međuvremenu i Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije saopštilo je da povlači jedan broj zaposlenih iz ambasade u Ukrajini zbog "upozorenja o ruskoj invaziji".

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je 23. januara upozorila da zapadne zemlje pripremaju nekoliko velikih provokacija u situaciji oko Ukrajine i Moskva ne isključuje da one mogu biti informativne ili vojne.

Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju.

Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.

bonus video

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading