UBICA MARIJANE IZ SPLITA SKRIVA ZLO U SEBI 20 GODINA! Zločinac nikada nije otkriven i dalje slobodno živi
Privatna arhiva

Na današnji dan, pre tačno dvadeset godina, svirepo je ubijena Marijana Jerković, a njen ubica ni dan danas nije pronađen.

Marijana je imala samo 24 godine, radila je kao sekretarica u jednoj splitskoj agenciji za promet nekretninama i studirala je na Pravnom fakultetu. Dvadeset godina osoba koja je zaklala tu devojku slobodno živi u anonimnosti i nosi svoju monstruoznu tajnu.

Marijanu je neko tog ponedeljka popodne 21. januara 2002. na njenom radnom mestu prvo udario i onesvestio, potom davio i konačno je usmrtio skalpelom za krojenje tepisona. Taj neko, možda i uz nečiju pomoć, ostatak dana i noć proveo je čisteći mesto zločina, ostavivši telo Marijane Jerković tamo, da leži beživotno u lokvi krvi.

Sutradan ujutro njeno telo pronašle su kolege. Potom su stigli policajci, novinari, ekipa za uviđaj, istražni sudija, sudski patolog... Tužno je nabrajati koliko je grešaka toga jutra napravljeno, a čudne, neobjašnjive stvari dešavale su se i kasnije.

Tog jutra, 22. januara 2002. godine, policija, kako navodi list, nije preduzela propisane mere osiguranja mesta zločina, niti su vrata agencije nakon uviđaja bila zapečaćena prema pravilima struke te su i eventualni osumnjičeni, novinari, čak i mačke iz komšiluka, ulazile i izlazile iz kancelarije. Na taj način kontaminirani su tragovi koje je ubica ostavio iza sebe.

Od svih tragova - a bilo ih je malo - koji su posle spominjani, veliku pažnju probudila je kapljica krvi pronađena na pantalonama Marijane Jerković. Ta kapljica pripadala je ženskoj osobi, no i taj trag, saznalo se nekoliko godina kasnije, bio je pogrešan.

Ta kap krvi na Marijaninoj odeći dospela je tokom dopremanja mrtvog tela u obdukcionu salu i pripadala je drugom "slučaju". Pojednostavljeno rečeno - obdukcioni sto nije bio besprekorno čist, pa je krv žrtve iz neke druge nesreće dospela na Marijanine pantalone.

Policija je danima nakon ubistva iz agencije izuzimala stvari, ali tek nakon desetak dana u čajnoj kuhinji je pronađen smrtonosni skalpel.

Međutim, kako piše list, ni to nije sve. Jednoj od osoba za koju je policija držala da je bila nekako upletena u ubistvo, ni sedam dana od zločina nije bila izuzeta odeća u kojoj je ta osoba bila 21. januara. Štaviše, ni službena zabeleška policijskog razgovora s tom osobom nije napravljena, niti je navodno od nje uzeta službena izjava.

Toj osobi nije bila urađena ni pretraga stana, a kada se nakon nedelju dana neko u policiji dosetio da bi to ipak trebalo uraditi, sva odeća je već bila oprana, a s njom i mogući dokazi.

Tajna mobilnog telefona

Zahtev policije da im se dopusti preduzimanje mera praćenja i prisluškivanja osumnjičenih upućen je nadležnima, a on je, nakon podosta vremena, odbačen zbog formalnih propusta pri njegovom podnošenju.

U bizarne i neshvatljive detalje u istrazi ubistva Marijane Jerković spada i neverovatna činjenica da se nakon njene smrti neko služio njenim mobilnim telefonom. Naime, nesrećnoj majci mrtve devojke stigao je nekoliko meseci nakon sahrane račun od operatera iz kojeg je bilo jasno da je mobilni bio u upotrebi.

Ubistvo ove mlade devojke potreslo je Split i godinama nakon zločina je bila živa gorčina zbog nerešenog zločina.

"Osim običnog ljudskog saosećanja spram svake tragedije, ta je gorčina bila i posledica svesti da je Marijana bila uzorna cura iz skromne kuće, devojka koju je njena majka udovica podizala u oskudici i koja se, ta devojka, nastojala vlastitim snagama probiti kroz život radeći, studirajući, nikom zlo ne čineći. Marijana Jerković nije čak bila ni u pogrešno vreme na pogrešnom mestu – bila je u radno vreme na svom radnom mestu i ničim, ali baš ničim, nije ni mogla da doprinese svojoj preranoj i nepravednoj smrti. Pa ipak... Već 20 godina Marijane Jerković nema, a njen ubica živi negde tu, među nama, šutljivo noseći zlo u sebi, nedohvatljiv ruci pravde. Za Marijanu Jerković ni danas – pravde nema".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading