BAJDENOVA PRETNJA RUSIJI APSURDNA Ni u ratu to nije moguće
Foto: Tanjug/AP

SAD spremaju sankcije Rusiji kakve Vladimir Putin nikad nije video, izjavio je Bajden i tu gotovo da je bio u pravu. Ne samo da ih Putin nikada nije video, nego do sada niko nikada. "Ako uđu (u Ukrajinu), platiće. Njihove banke neće moći da koriste dolare", zapretio je Bajden.

Bajden preti iz prazne puške

Po oceni Đukića, međunarodni finansijski sistem je zbog globalizacije do te mere povezan, da je pretnja apsurdna.

Na pitanje kako bi mogla da bude realizovana Bajdenova pretnja, profesor bankarstva za Sputnjik objašnjava da bi to bilo moguće isključenjem Rusije iz SVIFT-a, međunarodne bakarske mreže za registrovanje finansijskih transakcija, čime bi bila onemogućena njena plaćanja. Tu je, kaže, i opcija korišćenja činjenice o postojanju limita na međubankarske operacije između ruskih i zapadnih banaka, uključujući i konverziju jedne valute u drugu.
Može se, takođe, igrati i na kartu sprečavanja Rusije da refinansira svoj javni dug i na jačanje sankcija kompanijama iz energetskog i vojnog sektora, dodaje on, ali je i vrlo skeptičan da bi od svega toga moglo nešto da bude.

EU ne bi pristala

„Treba istaći da je vrlo teško očekivati da se pre svega sa EU postigne bilo kakav konsenzus oko ovoga. Razlog je što mnoge zemlje koje imaju čvrste aranžmane sa Rusijom, ne samo po osnovu energetske zavisnosti, već i uvoza drugih repromaterijala, ali i izvoza na rusko tržište, sigurno neće biti voljne da daju svoj glas za takav set mera“, smatra Đukić.

Pokušaj da se Rusija isključi iz SVIFT-a doveo bi, kako ističe, do potpunog kolapsa međunarodnog tržišta pogotovo kada su energenti i sirovine u pitanju, zbog čega bi bio pogođen ogroman broj svetskih kompanija. Ako bi ove mere koje se razmatraju, bile usvojene one bi imale vrlo loše konsekvence, jer bi došlo bi do kompletnog ometanja međubankarskih operacija i transakcija u spoljnoj trgovini, jasan je naš sagovornik.

Ni Volstrit ne bi oćutao

Globalno tržište, pogotovo u uslovima pandemije kojoj se još ne vidi kraj, bi totalno bilo poremećeno sa nesagledicvim ekonomskim posledicama. Zato je, po oceni Đukića, više u pitanju nastojanje američke administracije da zaplaši rusku stranu, nego što je realno da ta mera eliminacije dolara iz ruskog bankarskog sistema bude primenjena u praksi.

„Treba imati u vidu da američka strana ima intenzivne transakcije sa evropskim bankama, a one opet sa ruskim bankama, što govori da bi ta lančana negativna reakcija bila višestruka. Ja ne verujem da će bankarski krugovi, kako američki, a pre svega Volstrit, tako i najmoćnije evropske banke ostati neme na takvu vrstu opcije koja se sada razmatra zbog jednostavne činjenice da bi njihovo poslovanje bilo drastično ugroženo“, ističe profeor Ekonomskog fakulteta.

Posebno što u takvim situacijama berze reaguju hirovitio i cene akcija mnogih bi drastično opale. Zato on nema sumnju da bi se sve to Americi vratilo kao bumerang.

„Mislim da krupni finansijski kapital neće dozvoliti da političari pribegnu jednom takvom eksperimentu, neviđenom u dosadašnjoj monetarnoj sitoriji“, zaključuje Đukić.

Strogoća može da se trenira samo na malima

On napominje da čak ni u ratnim okolnostima do sada nije zabeleženo tako nešto što Bajden najavljuje. Podseća, doduše, da je SR Jugoslavije tokom sankcija Zapada uvedenih početkom devedesetih godina prošlog veka bila sprečena da koristi sredstva na računima stranih banaka, da izmiruje obaveze po svojim dugovima.

„Ali strogoća može da se trenitra na malim zemljama. U slučaju Rusije to nije moguće“, ističe sagovornik Sputnjika.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Jastreb

21.01.2022 16:00

Što obraćate pažnju na gluposti jel i on sam nezna šta je rekao.