CIA OD 2015. GODINE TAJNO OBUČAVA UKRAJINCE ZA RAT: "Učimo ih kako da ubijaju Ruse!" (VIDEO)
Foto: mil.gov.ua

Američka agencija sprovodi tajni program obuke "za elitne ukrajinske snage za specijalne operacije i drugo obaveštajno osoblje", izvestio je Yahoo News, pozivajući se na pet bivših zvaničnika obaveštajne službe i nacionalne bezbednosti upoznatih sa inicijativom. Prema izveštaju, program je započeo u neotkrivenom objektu na jugu SAD 2015. godine.

- Sjedinjene Države obučavaju pobunjenike - rekao je bivši zvaničnik CIA. Zvaničnik je rekao da je program naučio Ukrajince kako da "ubijaju Ruse".

- Ako Rusi izvrše invaziju, ti diplomci CIA programa će biti vaša milicija, vaše vođe pobunjenika - rekao je bivši obaveštajni zvaničnik.

- Ove momke treniramo već osam godina. Oni su zaista dobri borci. Tu bi program agencije mogao da ima ozbiljan uticaj.

- Svrha obuke koja je održana je bila da se pomogne u prikupljanju obaveštajnih podataka - rekao je sadašnji visoki obaveštajni zvaničnik.

Bivši visoki obaveštajni zvaničnik koji održava veze sa kolegama u vladi rekao je da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena proširila ovaj program koji je uspostavila administracija bivšeg predsednika Baraka Obame, a dodatno uvećan pod administracijom Donalda Trampa.

Strane snage navodno obučavaju kako da koriste vatreno oružje, tehnike kamuflaže, kopnenu navigaciju, taktike kao što su "pokrivaj i pomeraj se", obaveštajne službe i druge oblasti, kao i "veoma specifičnu obuku o veštinama koje bi poboljšale" sposobnost Ukrajinaca da se "suprotstave Rusima".

Snage koje obučava CIA imaju za cilj da odigraju odlučujuću ulogu u slučaju eskalacije na istočnoj granici Ukrajine. Kako američki i ukrajinski zvaničnici smatraju ukrajinske snage nisu u stanju da svojim sredstvima izdrže mogući upad Rusije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading