POLICIJSKA VOZILA I VODENI TOPOVI ISPRED ZGRADE MUPA-A "Jedini odgovor – sila i snage bezbednosti"
EPA

 

Demonstranti su se okupili na demonstracijama uperenim protiv aktuelnog presednika uprkos ograničenjima koja je vlada donela u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Prisustvo jakih snaga tuniske policije sprečilo je demonstrante da se okupe u Aveniji Habiba Burgibe, glavnoj ulici u centru Tunisa koja je tradicionalno žarište demonstracija, uključujući i tokom revolucije 2011. koja je donela demokratiju u tu afričku zemlju.

Policija je potom pokušala da rastera nekoliko različitih grupa demonstranata, od kojih je najmanje jedna imala stotine demonstranata, rekli su svedoci.

Opozicione stranke, uključujući umerenog islamistu Ennahdu, protestuju protiv suspenzije parlamenta od strane predsednika Kaisa Saida, preuzimanja izvršne vlasti i poteza za koji imaju cilja da ukinu ustav a koji demonstranti nazivaju državnim udarom.

Desetine policijskih automobila stajalo je na tom području, a dva vodena topa postavljena su ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova, koja se nalazi u istoj ulici.

Protest u petak je bio uperen protiv zabrane svih okupljanja u zatvorenom ili na otvorenom koju je vlada najavila u prošli utorak kako bi zaustavila talas širenja koronavirusa.

"Saiedov jedini odgovor protivnicima danas je sila i snage bezbednosti... tako je tužno videti Tunis koji liči na kasarnu na dan naše revolucije“, rekao je Čajma Isa, opozicioni aktivista.

Optužba na račun Vlade

Ennahda i druge stranke koje su učestvovale u protestu optužile su vladu da je uvela zabranu i obnovila svoj noćni policijski čas iz političkih, a ne zdravstvenih razloga, kao načina da spreči proteste.

Iako je Saiedov izbor u julu isprva izgledo veoma popularan nakon godina ekonomske stagnacije i političke paralize, analitičari kažu da je od tada izgubio određenu podršku.

Ekonomija Tunisa i dalje je zahvaćena pandemijom, ništa nije učinjeno u sticanju međunarodne podrške za krhke javne finansije, a vlada koju je Saied imenovan u septembru najavila je nepopularan budžet za 2022.

Petak pada na ono što su Tunižani ranije obeležili kao godišnjicu revolucije, dan kada je autokratski bivši predsednik Zin El Abidin Ben Ali pobegao iz zemlje.

Međutim, Sajed je prošle godine doneo odluku da se umesto na godišnjicu Ben Alijevog odlaska u izgnanstvo obeležava decembarska godišnjica samospaljivanja uličnog prodavca čija je smrt izazvala pobunu koja će pokrenuti "Arapsko proleće".

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading