CIA ANGAŽUJE KURCA? Novi posao nekadašnjeg austrijskog kancelara
EPA

List Austrija je u subotu objavio, pozivajući se na informacije Kurcovog bliskog kruga poznanika, da je bivši kancelar potpisao ugovor sa privatnom kompanijom u američkom investicionom sektoru.

Kronen je istog dana izjavio da će Kurc preuzeti menadžersku poziciju u Silicijumskoj dolini. Tabloid Ekpress je, s druge strane, objavio da je Kurc dobio posao u Palantir, kompaniji za analizu podataka.

Palantir ima kontroverznu prošlost. Kompanija je optužena za prodaju softvera za nadzor koji krši zaštitu podataka. Njeni klijenti su CIA, FBI, NSA i Pentagon. Američko udruženje za građanska prava (ACLU) saopštilo je da je Palantir "ključna kompanija u industriji špijunaže", piše Business Insider.de.

Prese takođe navodi da bi Kurc mogao da radi za poslovnog saradnika iz svog bliskog kruga, Pitera Tila, koji je osnovao Palantir 2004. godine. Til, milijarder rođen u Frankfurtu, postao je poznat kao suosnivač PejPal usluge plaćanja. Kasnije je postao aktivni investitor i veliki politički donator. Til je, na primer, uložio milione u predizbornu kampanju Donalda Trampa.

Ali bečki list Prese piše da ovi navodi nisu tačni jer bivši austrijski kancelar iz pravnih razloga ne može da radi za Palantir.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading