BAJDENOVA OSVETA PUTINU Spremaju se razarajuće akcije protiv Rusije, procurilo o čemu je reč
Foto: EPA/EPA/PETER KLAUNZER

Američki zvaničnici razmatraju stroge mere kontrole izvoza kako bi naštetili ruskoj privredi ukoliko ruski predsednik Vladimir Putin napadne Ukrajinu, rekao je zvaničnik administracije američkog predsednika Džoa Bajdena za Rojters.

Mere, o kojima će se raspravljati na sastanku visokih zvaničnika u utorak, bile bi dodatak međunarodnim sankcijama o kojima razmišlja Bajdenova administracija u slučaju invazije Rusije na Ukrajinu, nakon što je Moskva postavila desetine hiljada vojnika uz granicu sa Ukrajinom.

Američki predsednik Džo Bajden zapretio je 'razarajućim' akcijama protiv Rusije, kako bi pokušao upozoriti Putina na posledice u slučaju vojnog upada u Ukrajinu. Putin je, pak, porekao da Rusija planira invaziju.

Potezi o kojima će se raspravljati na sastanku u Beloj kući uključuju "izvanredne" mere kontrole izvoza koje bi mogle gušiti velike delove industrijskih i potrošačkih tehnologija u Rusiji, rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

'Mere bez presedana'

Mere o kojima se raspravlja mogle bi onemogućiti Rusiju da uvozi pametne telefone, ključne komponente za aviond i automobile te materijale iz mnogih drugih sektora, a to bi moglo imati veliki uticaj na ruske potrošače, industrijske operacije te zapošljavanje, rekao je zvaničnik.

Zvaničnik je rekao da bi takve potencijalne mere za Rusiju bile bez presedana. Koristili bi alate koje je koristila administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa, a koje je usvojila i Bajdenova administracija, kako bi blokirali kinesku telekomunikacijsku kompaniju Huavei u pristupu naprednim poluprovodnicima.

Temelj takve akcije je činjenica da poluprovodnici koji se ugrađuju u Huavei telefone uključuju delove koji su dizajnirani u Sjedinjenim Državama, rekao je zvaničnik. To može uticati na čipove širom sveta budući da je u njima ključan i američki input.

Američki zvaničnici planiraju bliže se konsultovati sa ključnim partnerima u Evropi i Aziji koji bi mogli biti uključeni u ove mere te potaknuti koordinirane napore gde je to potrebno, rekao je zvaničnik.

Ruskim tržištem mobilnih telefona dominiraju strane kompanije kao što su Epl (AAPL.O), Samsung (005930.KS) i Huavei, koje su ove godine postale predmet novog ruskog zakona koji od njih zahteva da instaliraju ruski softver.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading