KRIZA NAD KRIZAMA Narod Evrope pati, ovo se nikada nije dogodilo, ne pomažu ni nuklearke!
EPA/FILIP SINGER

Nemačka električna energija za narednu godinu skočila je za više od 10% posto je EDF ove nedelje trebalo da zatvori dva reaktora u svojoj nuklearnoj elektrani "Chooz" i produži zastoje dve jedinice na lokaciji "Civauk" do proleća nakon dogovora da se sigurnosni regulator zameni neispravne cevi. Objekti čine skoro 10% francuskih nuklearnih kapaciteta.

Gašenja će učiniti tržište još nervoznijim, jer su temperature postavljene da padnu daleko ispod proseka za veći deo kontinenta. Prema Blumbergovom modelu, najveća potražnja samo u Francuskoj skočiće 7% na iznad 80 gigavata sledeće nedelje.

- Tržište je već veoma nestabilno i izuzetno osetljivo, a tajming ovih informacija nije mogao biti lošiji za učesnike na tržištu koji se nadaju padu cena električne energije - rekao je Bo Palmgren, glavni operativni direktor u "MFT Energy", trgovačkoj kompaniji Arus, Danska.

Četiri reaktora u "Chooz"-u i "Civauk"-u su najveće i najnovije jedinice od 56 francuskih reaktora. Izgrađeni su 1990-ih i imaju kapacitet od oko 1.500 megavata svaki. To je dovoljno za snabdevanje miliona ljudi 24 sata dnevno.

Nakon što je tokom rutinskog pregleda u jednom od blokova otkriven kvar na cevi, istraga je proširena na celu seriju. EDF sada ne vidi drugu opciju osim da zameni deo u sva četiri reaktora.

EDF će zaustaviti reaktor "Chooz-2" u 23 sata po lokalnom vremenu u četvrtak i "Chooz-1" u isto vreme u subotu. Predviđeno je da obe jedinice budu van mreže do 23. januara, navodi kompanija.

Obe jedinice "Civauk"-a su van mreže zbog održavanja od ranije ove jeseni. Zaustavljanje drugog reaktora, koji je trebalo da se ponovo pokrene sledeće nedelje, produžen je za više od 3 meseca do 31. marta. Prekid rada "Civauk-1" je produžen za dva meseca do 30. aprila.

Akcije kompanije su pale najviše u poslednjih više od 10 meseci nakon što su prekidi signalizirali da bi mogla da premaši svoj cilj za profit za 2021. godinu. Zaustavljanje se odnosi na popravke i provere u četiri reaktora i rezultiraće gubitkom od oko 1 teravat/sat električne energije do kraja 2021.

Francuska je takođe ključni izvoznik električne energije u susedne zemlje preko ogromnih prekograničnih kablova, što znači da će efekti isključenja odjeknuti u Nemačkoj, Španiji, Italiji i Britaniji.

Veći deo Evrope će sledeće nedelje imati ispodprosečne temperature, a blago vreme je ograničeno na Iberiju, rekli su meteorolozi u Maksaru u izveštaju. Pariz će tokom Božića biti čak 5 stepeni Celzijusa ispod proseka. Manja potražnja tokom praznika smanjiće uticaj temperature na cene.

Nemačka snaga 2022 skočila je na čak 230 evra po megavat-satu na Evropskoj energetskoj berzi AG. Januarski ugovor porastao je za čak 52% na rekordnih 600 evra, nakon čega je usledila snaga za februar dodavši 33% na 570 evra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading