ZVANIČNO ZAVRŠENA ERA ČUVENE MUTI Angela Merkel je istorija, Olaf Šolc je novi kancelar!
EPA/INA FASSBENDER

Stranke „semafor koalicije“ - Socijaldemokratska partija (SPD), Zeleni i Slobodarska stranka (FDP) - potpisale su u utorak koalicioni sporazum, kojim je ozvaničen kraj 16-godišnje vladavine Angele Merkel.

Šolc se svojim prizemnim stavom pozicionirao kao prirodan naslednik Angele Merkel i kao „siguran par ruku“ koji će voditi Nemačku kroz izazove u rasponu od klimatske krize do suočavanja sa Rusijom i Kinom. On je, prema oceni Rojtersa, iskusan pregovarač i političar veteran koji je, kao generalni sekretar SPD od 2002. do 2004. godine, branio kontroverzne reforme tržišta rada i rezove u oblasti socijalne zaštite pod bivšim kancelarom Gerhardom Šrederom.

Čestitka Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je novom kancelaru Nemačke Olafu Šolcu izbor na tu funkciju.

„Srdačne čestitke. Uveren sam da će Nemačka nastaviti svoju politiku zalaganja za očuvanje najviših vrednosti EU, u čemu će joj Srbija i dalje biti pouzdan partner. Radujem se budućoj saradnji, kako bismo zajedničkim snagama radili za dobrobit svih naših građana“, napisao je Vučić.

Kao ministar rada od 2007. do 2009. godine, u prvoj koalicionoj vladi Merkelove, zalagao se za šemu skraćenog radnog vremena, koja je pomogla da se očuvaju radna mesta više miliona radnika nakon izlaska iz globalne finansijske krize.

ZVANIČNO ZAVRŠENA ERA ČUVENE MUTI Angela Merkel je istorija, Olaf Šolc je novi kancelar!

EPA/ Friedemann Vogel

 

Merkelova ispala sa liste najmoćnijih žena na svetu

Filantrop i bivša supruga osnivača Amazona Džefa Bezosa Mekenzi Skot našla se na vrhu „Forbsove“ liste 100 najmoćnijih žena sveta i tako je zamenila bivšu kancelarku Angelu Merkel, kojoj je ta titula pripala na 15 od prethodnih 17 rang-lista američkog magazina.

Merkel ne samo da više nije u vrhu, već je uopšte nema na najnovijoj listi objavljenoj 7. decembra, pošto je napustila politiku.

Nakon što je od 2011. do 2018. godine bio gradonačelnik severnog lučkog grada Hamburga, Šolc se vratio u Berlin kao ministar finansija u vladi kancelarke Merkel, ukinuvši tada cilj o potrebi uravnoteženja budžeta i omogućivši rekordno novo zaduživanje kako bi zaštitio kompanije i zaposlene od uticaja pandemije koronavirusa.

Šolc je rođen u Osnabriku 1958. godine, a već nekoliko godina sa suprugom Britom Ernst, ministarkom obrazovanja u Brandenburgu, živi u Potsdamu kod Berlina.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading